Falusi turizmus
Utazás 2015-07-08 1024

Falusi turizmus

Pár éve megfigyelhető egy erős növekedés a falusi turizmusban. Ennek legfőbb oka az lehet, hogy évről évre egyre több vidékfejlesztési pályázatot írnak ki a minisztériumok, amit egyre több kisváros sikerrel pályáz meg. Az így kapott összeget turisztikai célpontok kiépítésére és már meglévő egységek fejlesztésére költhetnek a városok. Mind emellett egyre több ember gondolja úgy, hogy a nyüzsgős nagyvárosi környezetből, inkább a vidéket választja pihenésük helyszínéül. Persze még mindig akadnak olyanok, akik wellness központokban, impozáns hotelekben töltik a vakációjukat.

A falusi turizmus, nem egy új keletű fogalom, régóta létezik, csak eddig sokak számára valami miatt rejtve maradt. Amellett, hogy kikapcsolódást biztosít még a tanulásra és ismereteink gazdagítására is lehetőséget ad. Különböző tájegységek néphagyományaiba kóstolhatnak így bele, saját bőrünkön tapasztalhatják azt, ami valljuk be sokkal érdekesebb, mint egy múzeumban megnézni, hol milyen népviselet volt jellemző.

Falusi turizmusáról talán legismertebb hellyé a Hortobágy vált Magyarországon. Már maga az élővilág felülmúlja minden képzeletünket. A friss levegő, a hatalmas füves puszta és az ott élő különleges állatvilág, nyugodt, békés környezetet biztosít a pihenni vágyók számára. A szemünk előtt elevenedik meg a csikósok és pásztorok élete, korhű ruhákban tartanak előadást a kíváncsi szemek számára. A Hortobágyra látogatók lovas túrákon is részt vehetnek, a profi lovasok ezt megtehetik lóháton, de azoknak sem kell csüggedniük, akik nem tudnak lovagolni, nekik szolgál a lovas kocsin történő túra. A túra során a vidék legszebb részeit járhatják be a vendégek, így a híres Kilenclyukú hídon és a puszta érdekességének számító gémeskutakon kívül, más rejtett természeti értékeket is megcsodálhatnak. Az már csak hab a tortán, hogy a túrák során piknikezhetünk is.

A másik ugyan csak kedvelt helyszín, főleg a húsvéti és pünkösdi ünnepek alatt, Ópusztaszer. A Hortobágy után az Alföld talán második legmeghatározóbb turisztikai célpontja ez a város. Leglátogatottabb része az emlékpark, ahol a híres Feszty-körkép is helyet kapott. Ez a helyszín leginkább a gyerekek számára tartogathat érdekességet. A skanzen területén a lányok kézműves foglalkozáson sajátíthatják el az ékszerkészítés csínnyát-bínnyát, míg a fiúk íjászkodás rejtelmeibe nyerhetnek betekintést. De mindez a népművelő felnőttek számára is érdekesnek bizonyulhat. Saját bőrünkön tapasztalhatják meg a néphagyományokat, hiszen a tanyai és mezővárosi épületek között járva, megismerkedhetnek őshonos állatokkal és azok tartásával. Akár egy működő szatócsboltba is csöppenhetnek, amit ma már úgy írhatnánk le, mint egy kisebb élelmiszer bolt, de itt első sorban háztáji termékeket árultak.

Ezeken a helyeken járva ne számítsunk luxus bánásmódra, kisvendéglők, panziók jellemzik az ilyen térségeket. Így a néphagyományok mellett az egyes tájegységek ételkülönlegességeibe is belekóstolhatnak a vendégek. A Hortobágyon járva megismerkedhetünk a pusztai gasztronómiával. Biztosak lehetünk benne, hogy a hortobágyi vendéglők étlapjain egytől egyig megtalálható a hortobágyi palacsinta valamint a slambuc, ami egy kifejezetten pásztor étel. A Szegedhez közel eső Ópusztaszeren, pedig meghatározó étek lehet a szegedi halászlé.

Ezek csak a legismertebb helyszínek voltak, de az országban járva, számos más faluba, városba csöppenhetünk, ahol a falusi turizmust helyezték a középpontba és általa igyekeznek saját hagyományaikat megismertetni a világgal.

Ezt olvastad már?

Utazás

A Bükki Nemzeti Park

A Bükk hegység természetes növény- és állatvilágának, földtani, tájképi és kultúrtörténeti értékeinek fennmaradását 1977. január 1. óta biztosítja a Bükki Nemzeti Park. A Bükk hegység 43 200 ha kiterjedésű, nagyrészt

Utazás

Balaton, a magyar tenger

Időről időre hallani olyan feltételezésekről, melyek szerint hazánk és Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton kiszáradhat, ha nem gondoskodunk annak megfelelő óvintézkedéseiről. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően nem csak új terek,

Utazás

Római vakáció

Az európai városok közül Róma számít a legkedveltebb úti célul a turisták körében. Az olasz fővárosnak olyan gazdag kultúrája van és ehhez kapcsolódó látnivalója, hogy több hónap sem lenne elég,