Imádlak Budapest!
Utazás 2015-09-07 987

Imádlak Budapest!

Tömegével látogatják a turisták fővárosunkat, a szépséges és folyton pezsgő Budapestet. Hogy miért szeretnek ilyen sokan jönni a városba? Miket néznek meg oly sokan, miért fényképezkednek és miért vágynak visszajönni? A legtöbben a monumentális, fényűző vagy éppen az egyszerűségükről ismert hidak különlegességét emelik ki.

Budapestet a széles Duna folyó szabja végig. Budát és Pestet összekötő hídjaink a közlekedés egyik legfontosabb elemei. Ám nem csak a közlekedésé, hanem fontos turisztikai és szabadidős funkciót is egyszerre töltenek ezek be. A következőkben összegyűjtöttük egy csokorba fővárosunk valamennyi hídját. Mindegyikről adunk egy kis jellemzést, csak azért, hogy holnap Te is kedvet kapj egy kellemes hangulatú városnézésre!

Neked van kedvenc hidad? Olyan, amelyen ha tehetnéd, minden nap átsétálnál, átfutnál, átautóznál vagy átbicikliznél? Ilyen kedvence mindenkinek van. Nem is csoda, hiszen Budapest nem szűkölködik hidakban. Az alábbiakban egyesével készítettünk számodra egy leírást, hogy mit tudhatsz ezekről a monumentális, nagy teherbírású és egyben szépséges építményekről. Olvass figyelmesen, lesz mit átadnod majd a barátoknak!

Erzsébet híd

Személy szerint az Erzsébet híd a kedvencem. Mert olyan különleges és Budapesten belül semmihez sem hasonlítható, ami talán fakad abból is, hogy ez az egyetlen híd, melyet a második világháborút követően nem újíthattak fel, olyannyira romos állapotba került. Kénytelenek voltak tehát egy teljesen új híddal megörvendeztetni Budapest polgárait. Mindez 1960-ban történt Sávoy Pál tervei és mérnöki elképzelése alapján. A munkálatok négy esztendeig tartottak, mígnem 1964-ben az elkészült hidat ünnepélyesen átadták a népnek és a forgalomnak. A Gellért-hegy lábát a pesti belvárossal összekötő monstrum Erzsébet Habsburg királynéról, Sissiről kapta nevét. A híd 18 méter széles, és 2×2 forgalmi sávos elrendezésű.

A turisták gyöngye: a Lánchíd

A Lánchíd hátterében a Budai várral, gyönyörű kilátással a turisták egyik kedvenc látnivalója. Nem is csoda, hiszen előkelőségével, díszítettségével méltán hirdeti, hogy ez a híd Budapest legrégebbi műemlék hídja. A reformkorban elkészült látványosság (1839-1849) terveit gróf Széchenyi István felkérésére Tierney Clark tervező és Adam Clark kivitelező építették meg. Mivel a második világháború is alaposan rányomta bélyegét a hídra, 1949-ben a híd 100. évfordulóján ezt is újjá kellett varázsolni egy alapos rekonstrukciós munkálat során.

Margit híd

Ki ne szeretné és kedvelné a folyton napfényesnek tűnő Margit hidat, mely 1872-1876-os építtetésével a főváros második legrégebbi állandó hídjának számít? A Margit körutat és a Szent István körutat összekötő híd szintén turista látványosság, ám itt a budapestiek is szívesen sétálnak esténként, délutánként, érintve a Margit sziget zöld övezetét. 2009. augusztusában egy nagy volumenű rekonstrukciós munkálatnak köszönhetően a hidat szinte újjá varázsolták a kivitelezők. Ennek okán napjainkban ez az építmény is úgy néz ki, hogy métán büszke lehet minden budapesti.

Árpád híd

Első ránézésre, ha nem is túl szép, nem impozáns, attól még az Árpád híd a legforgalmasabb átkelőhely Buda harmadik kerülete és Pest tizenharmadik kerülete között. A hídon mintegy 150 000 autó halad át naponta. Az egyes villamos is ezen közlekedik. A leghosszabb hidat két évvel ezelőtt újították fel, ám a munkálatok csak a közutat, a híd pilléreit és korlátját nem érintették.

Az említett hidakon kívül még a Rákóczi híd, a Szabadság híd, a Petőfi híd, a Megyeri híd, az Észak vasúti összekötő hidak találhatók meg. Érdemes mindegyiket megtekinteni személyesen is! Mindehhez kellemes nézelődést kívánunk Neked!

Ezt olvastad már?

Utazás

Itt a tavasz, irány kirándulni!

Vége a téli fagyos hónapoknak, el lehet kezdeni tervezni, hova kiránduljon a család a gyönyörű tavaszi hónapokban. Bár még kicsit borús és néha hűvös az időjárás, időben érdemes eldönteni, hol

Utazás

Magyarország legkedveltebb gyógyfürdői

Egyre többen döntenek úgy, hogy a szabadságukat nem otthon vagy a természetben töltik el, hanem a különböző gyógy komplexumokban. Azt hihetnénk, hogy ez inkább az idősebb korosztályra igaz, de ugyan

Utazás

Római vakáció

Az európai városok közül Róma számít a legkedveltebb úti célul a turisták körében. Az olasz fővárosnak olyan gazdag kultúrája van és ehhez kapcsolódó látnivalója, hogy több hónap sem lenne elég,