Imádlak Budapest!

Utazás

Tömegével látogatják a turisták fővárosunkat, a szépséges és folyton pezsgő Budapestet. Hogy miért szeretnek ilyen sokan jönni a városba? Miket néznek meg oly sokan, miért fényképezkednek és miért vágynak visszajönni? A legtöbben a monumentális, fényűző vagy éppen az egyszerűségükről ismert hidak különlegességét emelik ki.

Budapestet a széles Duna folyó szabja végig. Budát és Pestet összekötő hídjaink a közlekedés egyik legfontosabb elemei. Ám nem csak a közlekedésé, hanem fontos turisztikai és szabadidős funkciót is betöltenek. Összegyűjtöttük egy csokorba fővárosunk valamennyi hídját. Mindegyikről adunk egy kis jellemzést, csak azért, hogy holnap te is kedvet kapj egy kellemes hangulatú városnézésre!

Erzsébet híd

Személy szerint az Erzsébet híd a kedvencem. Mert olyan különleges és Budapesten belül semmihez sem hasonlítható, ami talán fakad abból is, hogy ez az egyetlen híd, melyet a második világháborút követően nem újíthattak fel, olyannyira romos állapotba került. Kénytelenek voltak tehát egy teljesen új híddal megörvendeztetni Budapest polgárait. Mindez 1960-ban történt Sávoy Pál tervei és mérnöki elképzelése alapján. A munkálatok négy esztendeig tartottak, mígnem 1964-ben az elkészült hidat ünnepélyesen átadták a népnek és a forgalomnak. A Gellért-hegy lábát a pesti belvárossal összekötő monstrum Erzsébet Habsburg királynéról, Sissiről kapta nevét. A híd 18 méter széles, és 2×2 forgalmi sávos elrendezésű.

A turisták gyöngye: a Lánchíd

A Lánchíd hátterében a Budai várral a turisták egyik kedvenc látnivalója. Nem is csoda, hiszen előkelőségével, díszítettségével méltán hirdeti, hogy ez a híd Budapest legrégebbi műemlék hídja. A reformkorban elkészült látványosság (1839-1849) terveit gróf Széchenyi István felkérésére Tierney Clark tervező és Adam Clark kivitelező építették meg. Mivel a második világháború is alaposan rányomta bélyegét a hídra, 1949-ben a híd 100. évfordulóján ezt is újjá kellett varázsolni egy alapos rekonstrukciós munkálat során.

Margit híd

Ki ne szeretné és kedvelné a folyton napfényesnek tűnő Margit hidat, mely 1872-1876-os építtetésével a főváros második legrégebbi állandó hídjának számít? A Margit körutat és a Szent István körutat összekötő híd szintén turista látványosság, ám itt a budapestiek is szívesen sétálnak esténként, délutánként, érintve a Margit sziget zöld övezetét. 2009. augusztusában egy nagy volumenű rekonstrukciós munkálatnak köszönhetően a hidat szinte újjá varázsolták a kivitelezők. Ennek okán napjainkban ez az építmény is úgy néz ki, hogy métán büszke lehet minden budapesti.

Árpád híd

Első ránézésre, ha nem is túl szép, nem impozáns, attól még az Árpád híd a legforgalmasabb átkelőhely Buda harmadik kerülete és Pest tizenharmadik kerülete között. A hídon mintegy 150 000 autó halad át naponta. Az egyes villamos is ezen közlekedik. A leghosszabb hidat két évvel ezelőtt újították fel, ám a munkálatok csak a közutat, a híd pilléreit és korlátját nem érintették.

Az említett hidakon kívül még a Rákóczi híd, a Szabadság híd, a Petőfi híd, a Megyeri híd, az Észak vasúti összekötő hidak találhatók meg. Érdemes mindegyiket megtekinteni személyesen is! Mindehhez kellemes nézelődést kívánunk Neked!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email