A néma pestis
Életmód 2015-08-19 753

A néma pestis

Döbbenetet kelt a pestis szó. Eszünkbe juttatja azokat az időket, amikor járvány formájában népeket tizedelt meg és a legrettegettebb betegség volt szerte a földkerekségen. Ahogy beköszöntött a 20. század, az emberek mintha elfelejtették volna, mit jelent a folytonos aggodalom. Pár évnyi nyugalom és csend. Utóbb kiderült, vihar előtti csend. Az I. és II. világháború óriási pusztítást hajtott végre, világfájdalmat szült.

Nem volt elég a szörnyű tapasztalat az ember rémmé változásáról, az új kor is megmutatta, hogy a fejlődésnek nemcsak előnyei, de árnyoldalai is vannak. Méghozzá bőségesen. Az évek múlásával megromlott a generációk közötti kommunikáció, és elszakadt a múlt tiszteletét parancsoló érzelmi kötelék. Az egyén lépett előre, szemben a hagyományokkal, az értékekkel, elfojtva minden, közösség megmaradását segítő szándékot. Az ego átvette az uralmat, és a pénzorientáltság diktálja azóta is a tempót.

A szociológusok nem hiába mondják: van mitől félni, remegni. Ha nincs is világégés a kontinenseken, másfajta fegyverek irtják az emberiséget. Bár a 21. századba fordulás simán ment, az átmenet nem tartogatott csak kisebb csetepatékat, napjaink informatikai forradalma új kórral fenyeget. A néma pestis tört ki a PC-k világában otthon- és rendszeresen mozgó fiatalok körében, akik érzelmileg visszahúzódva, magukra maradtak problémáikkal egy zárt világban, szülők, család és igazi barátok nélkül. A néma pestis találó jelző arra a betegségre, mely az ember-ember közötti kapcsolatot háttérbe szorítva, a virtuális síkba helyezi a kommunikációt. A gyerekek előbb tanulják meg a billentyűzet és egér használatát, mint a folyékony beszédet. Ennek függvényében nem is igénylik, hogy helyesen tudják magukat kifejezni, mivel a számítógép minden tud – helyettük is. Az erős kötődést a korral előrehaladva felváltja a függés, mely szinten tartja a fiatal technikai érdeklődését. Az új telefonos alkalmazások és PC-programok nemcsak figyelemfelkeltőek, de időigényesek is. Mivel hosszan pötyögtethetők a gombok, az időérzék elvész, ami más, valós tevékenységek rovására megy.

A néma pestis bár nem direkt módon pusztít, azért sejthető, pár év távlatából visszanézve, mekkora ártalmai vannak. Megrontja a szülő-gyermek kapcsolatot, mivel az „ősök” többnyire nem tudnak lépést tartani az informatikai fejlődéssel, és idejük sincs rá. A gyermekek iskolai szintű fejlesztése csak az első lépés, hogy kézbe vegyék az első számítógépüket vagy táblagépüket, aminek kezelését otthon fejlesztik tökélyre. Legtöbbször teljes magányban mélyülnek el a virtuális térben és időben, ahol megvalósíthatóak a legbizarrabb álmok is. A pszichológusok gyakran hangsúlyozzák, hogy a sok órás időtöltés komoly fejlődési rendellenességet okoz a fiatal fiúknál és lányoknak, de az okfejtésnek kicsi a visszhangja.

A néma pestisben szenvedők, korukat tekintve több generációhoz tartoznak; a jelenség azt mutatja, hogy nemcsak a lázadó kamaszok választják időtöltésnek az internetes kalandozásokat. Fiatal felnőttek esnek a PC-k csapdájába azáltal, hogy nem megfelelő célra használják a számítógép tudását. A felborult kommunikációs egyensúly éket vert az emberi kapcsolatok közé, aminek a levét most isszuk. Az internetre jellemző hatalmas szabadság feljogosítja az embert, hogy felrúgja a szabályokat, átlépje a határokat, saját szükségletei érdekében. Az érdekérvényesítés soha nem valósult még meg ilyen egyszerűen, mint jelenleg az interneten. Az anonimitás garantálása szabadságot ad a valóságban visszahúzódó természettel rendelkező személyeknek, ez pedig veszélyes is lehet. Jó példa a visszaélésekre azok a kriminális esetek, amikor pszichésen zavart egyének próbálkoztak tömeges katasztrófa okozásával ilyen vagy olyan módon. Egyre inkább terjed az agresszió, melynek visszafojtása csak növeli a „robbanásveszélyt”. Nemcsak tinik, de egészen kicsi gyermekek is kiszolgáltatottjai a rendszernek, mely bezúz mindent és mindenkit, aki jellemben kiforratlan. A gyenge pontok megtalálásában segítséget nyújtanak bizonyos fórumok, weboldalak, melyek tudatosan keresik a sebezhető embereket.

Az informatika és az internet potenciális áldozatai azok a fiatalok, akik hagyják, hogy egy gép irányítsa az életüket. A függőség kialakulása nem vesz hosszú időt igénybe, ezért nem meglepő, hogy 1-2 hónap intenzív netezés után komoly problémával néz szembe a szülő, akinek gyermek 5-10 órát tölt számítógép előtt.

Ezt olvastad már?

Életmód

Szórakozás kortalanul, korlátlanul

Ki mondta, hogy a legjobb dolgok az életben csak a fiataloknak járnak? Miért is ne lehetne 60 fölött is élvezni az élet adta apróbb örömöket, amit bizonyos szórakozási lehetőségek kínálnak.

Életmód

Aloe vera: Cserépbe zárt orvosság

Egyre nagyobb mítosz lengi körbe az aloe verát, melyet bárki könnyedén tud termeszteni otthonában is. Cserépbe zárt orvosságként is szokás emlegetni, mivel különböző betegségek kezelésére is nagyszerűen használható, és nem

Életmód

Miért fontos vitaminokat szedni?

Vitaminokra szüksége van az emberi szervezetnek. Mindenkinek igényei szerint ajánlott biztosítani az optimális vitaminszintet. A szükségletektől függően szedhet valaki egy- vagy több fajta vitamint, melyek mind megtalálhatóak természetes közegben, de