A néma pestis

Életmód

Döbbenetet kelt a pestis szó. Eszünkbe juttatja azokat az időket, amikor járvány formájában népeket tizedelt meg és a legrettegettebb betegség volt szerte a földkerekségen. Ahogy beköszöntött a 20. század, az emberek mintha elfelejtették volna, mit jelent a folytonos aggodalom. Pár évnyi nyugalom és csend. Utóbb kiderült, vihar előtti csend. Az I. és II. világháború óriási pusztítást hajtott végre, világfájdalmat szült.

Nem volt elég a szörnyű tapasztalat az ember rémmé változásáról, az új kor is megmutatta, hogy a fejlődésnek nemcsak előnyei, de árnyoldalai is vannak. Méghozzá bőségesen. Az évek múlásával megromlott a generációk közötti kommunikáció, és elszakadt a múlt tiszteletét parancsoló érzelmi kötelék. Az egyén lépett előre, szemben a hagyományokkal, az értékekkel, elfojtva minden, közösség megmaradását segítő szándékot. Az ego átvette az uralmat, és a pénzorientáltság diktálja azóta is a tempót.

A szociológusok nem hiába mondják: van mitől félni, remegni. Ha nincs is világégés a kontinenseken, másfajta fegyverek irtják az emberiséget. Bár a 21. századba fordulás simán ment, az átmenet nem tartogatott csak kisebb csetepatékat, napjaink informatikai forradalma új kórral fenyeget. A néma pestis tört ki a PC-k világában otthon- és rendszeresen mozgó fiatalok körében, akik érzelmileg visszahúzódva, magukra maradtak problémáikkal egy zárt világban, szülők, család és igazi barátok nélkül. A néma pestis találó jelző arra a betegségre, mely az ember-ember közötti kapcsolatot háttérbe szorítva, a virtuális síkba helyezi a kommunikációt.

A gyerekek előbb tanulják meg a billentyűzet és egér használatát, mint a folyékony beszédet. Ennek függvényében nem is igénylik, hogy helyesen tudják magukat kifejezni, mivel a számítógép minden tud – helyettük is. Az erős kötődést a korral előrehaladva felváltja a függés, mely szinten tartja a fiatal technikai érdeklődését. Az új telefonos alkalmazások és PC-programok nemcsak figyelemfelkeltőek, de időigényesek is. Mivel hosszan pötyögtethetők a gombok, az időérzék elvész, ami más, valós tevékenységek rovására megy.

A néma pestis bár nem direkt módon pusztít, azért sejthető, pár év távlatából visszanézve, mekkora ártalmai vannak. Megrontja a szülő-gyermek kapcsolatot, mivel az „ősök” többnyire nem tudnak lépést tartani az informatikai fejlődéssel, és idejük sincs rá. A gyermekek iskolai szintű fejlesztése csak az első lépés, hogy kézbe vegyék az első számítógépüket vagy táblagépüket, aminek kezelését otthon fejlesztik tökélyre. Legtöbbször teljes magányban mélyülnek el a virtuális térben és időben, ahol megvalósíthatóak a legbizarrabb álmok is. A pszichológusok gyakran hangsúlyozzák, hogy a sok órás időtöltés komoly fejlődési rendellenességet okoz a fiatal fiúknál és lányoknak, de az okfejtésnek kicsi a visszhangja.

A néma pestisben szenvedők, korukat tekintve több generációhoz tartoznak; a jelenség azt mutatja, hogy nemcsak a lázadó kamaszok választják időtöltésnek az internetes kalandozásokat. Fiatal felnőttek esnek a PC-k csapdájába azáltal, hogy nem megfelelő célra használják a számítógép tudását. A felborult kommunikációs egyensúly éket vert az emberi kapcsolatok közé, aminek a levét most isszuk. Az internetre jellemző hatalmas szabadság feljogosítja az embert, hogy felrúgja a szabályokat, átlépje a határokat, saját szükségletei érdekében. Az érdekérvényesítés soha nem valósult még meg ilyen egyszerűen, mint jelenleg az interneten.

Az anonimitás garantálása szabadságot ad a valóságban visszahúzódó természettel rendelkező személyeknek, ez pedig veszélyes is lehet. Jó példa a visszaélésekre azok a kriminális esetek, amikor pszichésen zavart egyének próbálkoztak tömeges katasztrófa okozásával ilyen vagy olyan módon. Egyre inkább terjed az agresszió, melynek visszafojtása csak növeli a „robbanásveszélyt”. Nemcsak tinik, de egészen kicsi gyermekek is kiszolgáltatottjai a rendszernek, mely bezúz mindent és mindenkit, aki jellemben kiforratlan. A gyenge pontok megtalálásában segítséget nyújtanak bizonyos fórumok, weboldalak, melyek tudatosan keresik a sebezhető embereket.

Az informatika és az internet potenciális áldozatai azok a fiatalok, akik hagyják, hogy egy gép irányítsa az életüket. A függőség kialakulása nem vesz hosszú időt igénybe, ezért nem meglepő, hogy 1-2 hónap intenzív netezés után komoly problémával néz szembe a szülő, akinek gyermek 5-10 órát tölt számítógép előtt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email