Cicák a lakásban
Állatvilág 2015-07-21 3147

Cicák a lakásban

Igencsak megoszlanak a vélemények afelől, hogy egy macskának helye van-e a lakásban. Sokan úgy vélik, hogy kínzás őket így tartani, a szabadban sokkal jobban éreznék magukat. Nos ez a házi cicákra igaz inkább, ők valóban a lakáson kívül érzik jól magukat. Lakásba inkább a nemesített macskák valók, mint például a perzsa fajtájúak. De attól függetlenül, hogy házi macskáról vagy valamilyen különlegesebb fajtáról beszélünk, mindegyik esetében idő és türelem szükséges a házba szoktatásához.

A macskáknál nem áll fenn az a lehetőség, hogy pórázt akasztunk a nyakukba és levisszük őket sétálni, hogy elvégezhessék kisebb nagyobb dolgukat. Ezért az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell tanulnia a cicának, ha azt akarjuk, hogy velünk éljen a lakásban, hogy az alomba végezze el a dolgát. Ha egészen kis korában kerül hozzánk, viszonylag egyszerűbb a dolog. Amint megérkezik, ne kezdjük el babusgatni, rögtön mutassuk meg neki az almot, tegyük bele, hagyjuk, hogy szaglássza, szokja a dolgot. Ha a mozdulatain azt vesszük észre, például elkezd kucorogni a sarokba, azonnal kapjuk fel és rakjuk bele az alomba. Érdemes drágább almot választani, ugyanis ezek tartalmaznak szagtalanító port, így nem lesz olyan kellemetlen az emberi orr számára. Illetve fontos, hogy minden nap takarítani kell az almot, hetente pedig teljesen ki is kell azt cserélni, különben a macsek nem lesz hajlandó elvégezni bele a dolgát. Azokkal a cicákkal, melyeket idősebb korukban szeretnénk bentre szoktatni, kicsit nehezebb dolgunk lehet, ugyanis bennük már erősen kialakult az a szokás, hogy ahol rájön, ott végzi a dolgát el. Rájuk jobban oda kell figyelni, ha látjuk, hogy kaparnak vigyük őket az alomhoz és ültessük bele őket. Ne hagyjuk egyedül, míg nem végezte el a dolgát. Érdemes utána belenyomni az orrát is az alomba, hogy saját maga győződjön meg arról, mire is való az a hely. Bizony vannak esetek, amikor az idősebb cicákkal heteket, hónapokat is küzdeni kell, hogy végre megszokják a benti környezetet, ezért érdemes inkább kölyök macskát vinni a lakásba.

A másik kényes terület az étkezés lehet. Míg a szabadban élő macskák, szinte bármit hajlandóak elfogyasztani, adhatunk nekik házi kosztot is, a szobacica társaik e tekintetben roppant finnyásak tudnak lenni. Legtöbb esetben csak száraz macskatápot vagy aszpikot fogad el. Azt is elvárja, hogy a nap 24 órájában rendelkezésére álljon, így a tálkájába midig legyen kirakva ennivaló és víz is. A lakásban lévő hőmérséklet magasabb, mint a kinti, így hamarabb megszomjaznak. A lakásban tartott macskák, szeretnek az ablakból kukucskálni kifelé, pont ezért az ablakok párkányait hagyjuk szabadon, hogy könnyen helyet tudjanak foglalni azon. Ha szeretnénk elkerülni, hogy körmüket a bútorokon élezzék, szerezzünk be számukra kaparófát. Ugyan úgy, mint az alomra szoktatás ez is egy nehézkes procedúra lehet, vagy tetszik nekik vagy nem, így ez sem garancia arra, hogy a berendezés épen marad. Megoldás lehet még a körömvágás, fájdalommentes beavatkozás és a bútorok is jól járnak.

Mivel veletek egy térben fog élni a macska, rámászik mindenre, ezért ügyelni kell a higiéniára is. Fontos, hogy minden oltást megkapjon, emellett féregtelenítve is legyen. Ez különösen fontos, ha gyermekekkel van egy háztartásban. Ajánlott 1-2 hetente megfürdetni is, ilyenkor speciális macskáknak való sampont alkalmazzunk. Utálatos feladat lehet a macskafürdetés, hiszen köztudott, hogy utálják a vizet, de ha már egész kicsi korban rászoktatjátok, kevesebb probléma lehet vele.

Ezt olvastad már?

Állatvilág

Macskabetegségek

Házi kedvenceinket is számos betegség fenyegeti, még annak ellenére is, ha megkapták a kötelező oltásokat és megfelelő bánásmódban részesítjük őket. Érzékszerveiket és belső szerveiket egyaránt érinthetik a különböző megbetegedések. Tartsuk

Állatvilág

Rovarinvázió a láthatáron

A tél elmúltával várhatóan ebben az évben is rovarinvázióval kell számolnunk. Már látható jelei vannak, hogy hangyák, szúnyogok, kullancsok és egyéb kellemetlen rovarok törnek be életterünkbe, és zavarják meg nyugalmunkat.

Állatvilág

Készítsd fel a télre a kutyusodat

A téli hidegben sokszor megszakad a szívünk, hogy a hideg hóban kell hagynunk kedvencünket. Legszívesebben arra a pár hónapra befogadnánk őket a lakásba, de sajnos ezt nem tehetjük meg, főleg