Cicák a lakásban

Állatvilág

Igencsak megoszlanak a vélemények afelől, hogy egy macskának helye van-e a lakásban. Sokan úgy vélik, hogy kínzás őket így tartani, a szabadban sokkal jobban éreznék magukat. Nos ez a házi cicákra igaz inkább, ők valóban a lakáson kívül érzik jól magukat. Lakásba inkább a nemesített macskák valók, mint például a perzsa fajtájúak. De attól függetlenül, hogy házi macskáról vagy valamilyen különlegesebb fajtáról beszélünk, mindegyik esetében idő és türelem szükséges a házba szoktatásához.

A macskáknál nem áll fenn a kutyáknál alkalmazható lehetőség, hogy pórázt akasztunk a nyakukba és levisszük őket sétálni, hogy elvégezhessék kisebb nagyobb dolgukat. Ezért az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell tanulnia a cicának, ha azt akarjuk, hogy velünk éljen a lakásban, hogy az alomba végezze el a dolgát. Ha egészen kis korában kerül hozzánk, viszonylag egyszerűbb a dolog. Amint megérkezik, ne kezdjük el babusgatni, rögtön mutassuk meg neki az almot, tegyük bele, hagyjuk, hogy szaglássza, szokja a dolgot.

Ha a mozdulatain azt vesszük észre, hogy például elkezd kucorogni a sarokba, azonnal kapjuk fel és rakjuk bele az alomba. Érdemes drágább almot választani, ugyanis ezek tartalmaznak szagtalanító port, így nem lesz olyan kellemetlen az emberi orr számára. Illetve fontos, hogy mindennap takarítani kell az almot, hetente pedig teljesen ki is kell azt cserélni, különben a macsek nem lesz hajlandó elvégezni bele a dolgát.

Azokkal a cicákkal, melyeket idősebb korukban szeretnénk bentre szoktatni, kicsit nehezebb dolgunk lehet, ugyanis bennük már erősen kialakult az a szokás, hogy ahol rájön, ott végzi el a dolgát el. Rájuk jobban oda kell figyelni, ha látjuk, hogy kaparnak, vigyük őket az alomhoz és ültessük bele őket. Ne hagyjuk egyedül, míg nem végezte el a dolgát. Érdemes utána belenyomni az orrát is az alomba, hogy saját maga győződjön meg arról, mire is való az a hely. Bizony vannak esetek, amikor az idősebb cicákkal heteket, hónapokat is küzdeni kell, hogy végre megszokják a benti környezetet, ezért érdemes inkább kölyök macskát vinni a lakásba.

A másik kényes terület az étkezés lehet. Míg a szabadban élő macskák szinte bármit hajlandóak elfogyasztani, a szobacica társaik e tekintetben roppant finnyásak tudnak lenni. Legtöbb esetben csak száraz macskatápot vagy aszpikot fogadnak el. Azt is elvárja, hogy a nap 24 órájában rendelkezésére álljon, így a tálkájába midig legyen kirakva ennivaló és víz is. A lakásban lévő hőmérséklet magasabb, mint a kinti, így hamarabb megszomjaznak.

A lakásban tartott macskák szeretnek az ablakból kukucskálni kifelé, ezért az ablakok párkányait hagyjuk szabadon, hogy könnyen helyet tudjanak foglalni azon. Ha szeretnénk elkerülni, hogy körmüket a bútorokon élezzék, szerezzünk be számukra kaparófát. Ugyanúgy, mint az alomra szoktatás, ez is egy nehézkes procedúra lehet, vagy tetszik nekik vagy nem, így ez sem garancia arra, hogy a berendezés épen marad. Megoldás lehet még a körömvágás, fájdalommentes beavatkozás és a bútorok is jól járnak.

Mivel veletek egy térben fog élni a macska, rámászik mindenre, ezért ügyelni kell a higiéniára is. Fontos, hogy minden oltást megkapjon, emellett féregtelenítve is legyen. Ez különösen fontos, ha gyermekekkel van egy háztartásban. Ajánlott 1-2 hetente megfürdetni is, ilyenkor speciális macskáknak való sampont alkalmazzunk. Utálatos feladat lehet a macskafürdetés, hiszen köztudott, hogy utálják a vizet, de ha már egész kicsi korban rászoktatjátok, kevesebb probléma lesz vele.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email