A paleo diéta rejtelmei
Életmód 2015-07-21 1059

A paleo diéta rejtelmei

Egyre több magyar és külföldi hírességről lehet hallani, akik a paleo diétának szentelik életüket és ezzel egyfajta divathullámot indítottak el. Más diétákkal ellentétben a paleo elsősorban nem a fogyást szolgálja, inkább az egészséges táplálkozáshoz járul hozzá.

Kőkorszaki diétának is szokás nevezni, ezért sokakban téves elképzelés alakul ki, azzal kapcsolatban milyen ételek is tartoznak a paleo étrendbe. Nem feltétlenül azt jeleni, hogy azt kell megenni, amit a természetben találunk, hiszen őseink is így tettek. Sokkal inkább arról van szó, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk, amik az emberi fajra genetikailag leginkább jellemzőek. Közel áll a bio étrendhez, tehát kerülni kell az olyan ételek fogyasztását, melyek tartósítószereket vagy más egyéb anyagot tartalmaznak, melyek nem feltétlenül szükségesek az emberi szerezet számára. A paleo diéta alatt kerülni kell a tejtermékek, gabonafélék és a cukor fogyasztását, ugyanis ezeket csak az utóbbi tízezer évben kezdték el fogyasztani az emberek, a kőkorban nem volt rá lehetőségük. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi ember küzd laktóz intoleranciával, a szervezetük nem tudja a tejcukrot megfelelően feldolgozni. Továbbá a tej fogyasztása más emésztési zavarokhoz is vezethet, puffadás, hasmenés kiváltója is lehet. A másik tömeges probléma a glutén allergia, melyet a különféle gabonákból készült ételek okozhatnak. A cukor is hasonló problémákat okozhat, bár szervezetünk megpróbálja azt lebontani, de a test nem képes teljesen feldolgozni, ezért híznak el tőle az emberek. Mindezek mellett nem ajánlott még a hüvelyes termések, burgonyafélék és a boltokban előre csomagolt ételek fogyasztása, ugyanis ha ezek csomagolását megnézzük, rájöhetünk, hogy szinte mindegyik tartalmaz nyomokban tejet vagy cukrot.

A másik legnagyobb tévhit abból adódik, hogy sokan azt hiszik, az egyes ételeket csakis nyers formában lehet fogyasztani. Ez sem feltétlen igaz, a húsokat és zöldségeket nyugodtan grillezhetjük és párolhatjuk, valamint bizonyos hőfokon még főzhetjük is. Nem kell ízetlen ételeket ennünk, fűszereket is használhatunk, esetleg arra érdemes figyelni, hogy ne boltban kapható szárított változatokkal ízesítsük ételeinket, hanem akár az általunk termesztett konyhai fűszernövényekkel.

A diéta során fogyaszthatunk sertés illetve marhahúst és különböző szárnyasok húsait is. Állati eredetű zsírokat, egészséges olajokat, tojást, halat és egyéb tengeri állatokat, valamint dióféléket és magvakat is. Nem kell azt hinni, hogy ezután nem ehetünk kenyeret vagy süteményeket, egész egyszerűen csak le kell cserélni a fehér lisztet maglisztekre, például mandulalisztre vagy tökmaglisztre, tejet a jóval egészségesebb kókusztejre a cukrot pedig természetes édesítő szerre, például mézre. Az egyes süteményekhez szükséges élesztőt helyettesítsük útifű maghéjjal. A már említett magliszteket használhatjuk húsok panírozásához, zsemlemorzsa helyett pedig használjunk szezámpelyhet, és csak is állati zsírban süssük ki. Mivel egyre népszerűbb a paleo diéta, sorra nyitnak az olyan üzletek, ahol beszerezhetjük a szükséges élelmiszereket.

Remélem sikerült néhány tévhitet elkergetnem és nem fogják azt gondolni, hogy a paleo is csak egy újabb önsanyargató diéta. Továbbra is ehetünk finomakat, nem kell magunkat éheztetni, egyszerűen csak oda kell figyelni mik azok az ételek, melyek valóban jótékony hatással vannak egészségünkre.

Ezt olvastad már?

Életmód

Agresszió a játszóházban: mit tegyél, mit ne tegyél?

Gyakori, amikor azt látni, hogy egy agresszív gyerek tolakodik, furakodik a játszóházban. Minden neki kell, ő az első, a leggyorsabb mindenben. Ám ez a viselkedés a játéktér egészét érinti. Hatással

Életmód

Mi a tartós párkapcsolat titka?

Sokan sokat fizetnének azért, ha megtudhatnák, hogyan lehetnek boldogok párjukkal. A válások száma egyre emelkedik Európában is, nem tudni, hogy a most felnövekvő generáció mennyire képes egy stabil, kiegyensúlyozott párkapcsolatra

Életmód

Érvek sokasága a télen rendezett esküvők mellett illetve ellen

Manapság egyre nagyobb divat, hogy az esküvők témáját, a díszeket és virágokat, formai kivitelezéseket az adott évszakhoz igazítják. Most a téli esküvőket veszem górcső alá, hogy miért jó és miért