Tényleg létezik nők közötti barátság?
Egyéb 2015-10-26 1670

Tényleg létezik nők közötti barátság?

A kérdés adott: vajon létezik két nő között barátság? Mi fér egyáltalán bele a női barátságba? Belefér a féltékenység? Fontos, hogy ki hogyan néz ki, milyen az iskolai végzettsége, netán, hogy mennyi bankjegy lapul a zsebében? Választ adni azért nem egyszerű ezekre a kérdésekre, mert a nők különbözőségéből fakadóan mindenki másképpen értékeli a barátságot. A férfiaknál ez valahogy sokkal egyszerűbben megy: a legmélyebb barátságok a gyermekkortól egészen az idős korig kitartanak. Még ha vannak benne hullámvölgyek, akkor is erősebbek, mint a női kapcsolatok. De vajon hogyan is van ez a női barátság? Cikkünkben ezt a kérdést és az erre adott lehetséges válaszokat tekintjük át, remélve, hogy közelebb kerülünk a kérdés megválaszolásához, hogy igen, létezik vagy nem, nők között igaz barátság szinte elképzelhetetlen…

Az talán egy kicsit erős, hogy elképzelhetetlen két nő közötti barátság. Túlozni nem szeretnénk egy ilyen fontos témakörben, de az tény, hogy a lányok, hölgyek, nők és asszonyok másképpen viszonyulnak a barátsághoz. Hogy miért? Mert irigyek. Egészen egyszerűen irigyek egymásra. Gondoljunk csak bele: a nők számára mi az, ami igazán fontos? Hát, hogy hogyan néznek ki, milyen pasijuk van, hogy van-e karrierjük, és ha születik gyerekük, akkor milyennek születik.

Talán túlságosan lecsupaszított és egyszerű ez a leírás, de ha jól belegondolunk, akkor a női lélek majdhogynem ezekkel az elemekkel gyorsan jellemezhető, pillanatok alatt leírható.

Ki csinosabb, ki szebb, kinek van jobb pasija?

Sajnos a féltékenység először szépen lassan, aztán elementáris erővel zúz szét egy szépen felépített barátságot. A legtöbb nő ebbe bele sem gondol, ha irigységről vagy féltékenységről van szó legkönnyebb az illetőnek homokba dugnia a fejét, mintha misem történt volna, mintha az érzés nem is kerítette volna hatalmába.

Pedig az érzés ott van. És sajnos mérgezni tud. A barátságba ugyanis irigység nem férkőzhet. Nincs olyan, hogy valaki a szíve mélyén fel tudna pukkadni, csak mert a másik megszerezte „azt a pasit”, ő pedig nem. Vagy dühös, csak mert a másik annyi tortát tömhet magába, amennyit csak akar, míg ő kénytelen a müzli szeleteket venni kiló számra a szupermarketben.

Barátságban nem létezik az, hogy „bezzeg ő”, „bezzeg neki”… ezt ki kell iktatni, teljes mértékben ki kell zárni. A barátságba csak az férhet bele, ha őszinte vagy a másikkal, ha inkább elmondod, hogy mi bánt vagy zavar a másikkal kapcsolatban. Ha egyszer is felfedezel magadban, a viselkedésedben, a reakciódban féltékenységre utaló jelet, inkább ülj le a barátnőddel, és beszélgess vele. Ne nyomd el magadban, inkább beszélj vele.

Persze tanácsot osztogatni mindig könnyebb, mint megélni bizonyos szituációkat, de engedd meg, hogy megosszam veled a saját példámat. Van egy nagyon jó barátnőm. Ő az egyetlen barátnőm. Még a gimnáziumban ismertem meg, leegyszerűsítve: ő tartozott akkoriban a menőbbek csoportjába, én pedig… inkább a visszahúzódóbb, szótalanabb közegbe sorolódtam. Picit ámulattal tekintettem rá, mert minden pasi őt szemelte ki magának. Gyönyörű haja volt, kedves a mosolya, bátor és merész a viselkedése… egyszóval irigylésre méltó.

Valahogy aztán egymás mellé kerültünk az egyik nap és beszélgetni kezdtünk. Kialakult a barátság, ahol sosem az számított, hogy ki „menő” vagy nem menő, de bennem sokáig az lappangott, hogy ő a vagány, én meg az a szerencsétlen, csúnyácska típus. Sokszor haragudtam is magamra, hogy féltékeny vagyok-e rá, de ilyenkor megosztottam vele gondolataimat és kiderült, hogy ő meg pont az én hozzáállásomat tartotta mindvégig „trendinek”, szerethetőnek és aranyosnak.

Azóta is ő „A Barátnő” az életemben, így a saját példámból kiindulva vallom, hogy létezik két nő között barátság, de nagyon óvni és figyelni kell rá, nem hagyva, hogy bármi és bárki, akár csak egy érzés a barátság közé álljon.

Ezt olvastad már?

Egyéb

Férjhez mész, mert… én is így tettem!

Az ismert amerikai vígjátékra – Férjez mész, mert azt mondtam! – asszociál a cím, mely egy régi-új társadalmi szokásra világít rá: a korai házasodásra. Nem általános jelenségről van szó, hanem

Egyéb

Gyerekek lelki terror alatt. Az iskolai konfrontációk leggyakoribb okairól

Vannak gyerekek, akik rémálomnak fogják fel, hogy iskolába kell menni nap, mint nap. Nemcsak azért, mert félnek a feleltetéstől és a rossz osztályzattól, valamint az osztály előtti „leégéstől”, hanem azért

Egyéb

Régi szokások, alapigazságok

Gyakran hajlamosak vagyunk úgy vélekedni, hogy ami régi, biztos, hogy rossz. Nemcsak tárgyak esetén vagyunk szkeptikusak a működést illetően, de a hagyományok terén is formabontóak kívánunk lenni. Mintha minden szokás,