Téli gyümölcsszezon: ne feledkezz meg a szükséges vitaminbombáról!

Egészség

Télen még inkább hajlamosak vagyunk engedni a nassolás csábításának. Különösen jól esik a csokoládé, és előszeretettel teszünk a reggeli kávénkba a szokásosnál is több cukrot. A karácsonyi sütemények és sültek közepette azonban nem szabad elfelejtkezni a vitaminokban gazdag gyümölcsökről és zöldségekről sem. Ott van a narancs, a mandarin, az alma, a banán vagy az igazi immunerősítő: a répa, amit nyersen is gondolkodás nélkül, bátran fogyaszthatsz.

A csokoládé, a chips és a ropi helyett ezeket is iktasd be a mindennapi étrendedbe. Az erőfeszítés és az elszántság meghozza az eredményt, mert a vitaminokban és a tápanyagokban gazdag zöldség- és gyümölcsféléktől:
– Határozottan kiegyensúlyozottabb leszel.
– Elfelejted, milyen álmosnak, levertnek lenni.
– Jobban megy a munka, eredményesebb lesz a tanulás.
– A bőröd ragyogóan tiszta és életteli telivé válik.
– Elkerül a nátha és az influenza. Míg a környezetben élők a zsebkendőhöz nyúlnak, te közben azon gondolkozol, hogy milyen szuper programot is találj ki estére a családoddal vagy a barátaiddal.

Ne gondold, hogy én is mindig ilyen „gyümölcshű” természet voltam. Nem figyeltem oda a vitaminokra, mígnem egyszer csak elkaptam egy olyan erős vírust, ami egy héten át az ágyba kényszerített. A betegség miatt olyan gyengeség lett rajtam úrrá, hogy végtagjaimat olyan erőtlennek éreztem, hogy nem csináltam semmit, csak vártam, hogy a magamba tömött gyógyszerektől vajon mikor nyerem vissza újra az életerőmet.

Tény, hogy a kemikáliák végül segítettek, de ez az eset ráébresztett, hogy a szervezetemnek szüksége van a vitaminra. Amint elkezdem beiktatni, hogy minden nap egyek valamilyen szezonális, friss, finom gyümölcsöt, már rendesen ezt kívántam, és a cukros üdítő vagy a csokoládé helyett ettem inkább egy almát, egy körtét vagy egy lédús narancsot.

Mindez persze nem sikerült volna, ha nem döbbenek rá, hogy mindaz, amit a boltok polcain látok, csupán tömegtermékek, amik azért vannak, hogy értékesítsék őket. Még ha az is van ráírva, hogy „bio” vagy ellátják valamilyen minősítéssel, az akkor sem fogja pótolni a gyümölcsben rejlő igazi rostokat és az ennél is értékesebb vitaminokat.

Az egészséges életmód első lépése a tudatosság.

Legyél te is tudatos vásárló! Helytelen szokásainkon csak akkor tudunk változtatni, ha tudatosan tekintünk az életünkre és ugyanezzel a tudatossággal éljük mindennapjainkat. Sokat segít, ha minden reggel megtervezed, hogy mit eszel. Legjobb, ha ezt le is írod és rögzíted egy cetlin. Ilyenkor figyelj arra oda, hogy vagy a főétkezésekhez vagy nassolnivalóként minden nap egyél valamilyen gyümölcsöt.

Ha éppen nincsen otthon gyümi, akkor rendelj egy friss, finom salátát, ha pedig a munkád miatt nem otthon ebédelsz, hanem egy kifőzdében vagy egy étteremben, akkor hetente legalább egyszer iktasd be a halat, a salátát, de már az is előre lépés, ha az ebéded körete sültkrumpli helyett például párolt zöldség. Minden lépéssel, egy-egy jó szokással többet teszel az egészségedért. És ha már megy egy jó szokás, ezt csak követi még egy és aztán még egy… szinte észrevétlenül, magától értetődően.

Habár az elmúlt időszakban egyre több internetes cikk vagy televíziós műsör tartalma riogatja az embert azzal, hogy már a gyümölcsök sem egészségesek. Tele vannak vegyszerrel és már pusztán a szennyezett levegő is erősen károsítja a növényt. Tény, hogy élővilágunk egyre „koszosabbá” válik, és ez kihat a termőföldekre is. De még így is sokkal hatásosabb vitaminkúra érhető el a zöldség-gyümölccsel, mintha csak a csodaszerekként reklámozott italokat és tablettákat szednénk minden egyes nap. Adj egy esélyt a gyümölcsnek és meglátod, hogy minden szempontból előnyödre válik!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email