Télen is futnál a szabadban? Lehetséges!

Életmód

Aki egyszer elkezd futni, többé nem tudja, és nem is akarja abbahagyni. De vannak körülmények, amik olykor megállj-ra és elgondolkoztatásra kényszerítenek. A tél jeges, havas és csúszós napjaiban hogyan tudnánk ugyanúgy futni, mint ahogyan szoktunk? Mi van, ha elesünk és akkorát vágódunk, hogy eltörik kezünk-lábunk? Elég egy rossz mozdulat és máris kificamodik a bokánk, vagy akkorát esünk, hogy annak nyomai csak hosszú hónapok után gyógyulnak be.

Viszont az esés, a rossz mozdulat bárhol, bármikor elérhet bennünket. Ha télen, hidegebb napokon azért nem mész el futni, mert azt hiszed, hogy akkor nagyobb eséllyel eshetsz el és ütheted meg magadat, akkor vásárolj olyan cipőt, ami olyan tartást és magabiztosságot ad, hogy még a havas pázsiton vagy a kijelölt futópályán is bátran róhatod a köröket. A téli futás alapja tehát a jó cipő. De vajon mi számít jó cipőnek?

Ha futócipőt vásárolnál, mindenképpen látogass el egy szaküzletbe, ahol teljes körű szakmai tanácsadást kapsz az üzlet dolgozóitól. Mi elsősorban a nagyobb, ismert márkák által gyártott futócipőket javasoljuk, hiszen ezek a cégek gyártanak kifejezetten téli futócipőket. Az a lábbeli, ami méretben tökéletes és külsőre is tetszik, már jó lehet, de ez még nem jelenti azt, hogy tökéletes lenne.

Kiválóságról ugyanis akkor beszélhetünk, ha felfedezed a cipő talpán lévő tapadást biztosító íveket, amik szorosan tartanak a talajhoz még a csúszásveszélyes felületeken is. A cipő ereje természetesen nem azt jelenti, hogy nehezebb lenne benne futni, hiszen amennyire tartanak, olyannyira rugóznak, tehát még segítenek is téged futás, guggolás és nyújtás közben.

Mire lehet még szükséged futás közben? Ha télen friss levegőt belélegezve futnál szabadon a természetben, akkor a jó futócipő mellett ne feledkezz meg a réteges öltözetről sem. Mielőtt a kabáttal kezdenénk, nézzük a zoknikat! Vastag zokni nélkül ugyanis felfázhatsz. A vastag talpú cipő már önmagában elzárja a talpakat a hideg talajtól, de csak vastag zoknival érezheted magadat igazán biztonságban.

Ha a felsőruházatot nézzük meg, itt sem feledkezhetünk meg arról, hogy a pulcsi alá szükség van még hőtartó, speciális pólóra vagy vékonyabb, hosszú ujjú felsőre. Ha tehát összeszámoljuk, akkor legalább három rétegben kell felöltöznöd a szabadtéri, téli futásra. Ezek kellenek, akkor is, ha tíz-tizenöt perc futás után már úgy érzed, hogy nagyon meleged van. A testünk nagyon érzékenyen viseli a hőmérséklet-ingadozásokat. Ezzel aztán tényleg nem játszhatunk!

Ha körültekintően választod össze futó kellékeidet, ha kényelmes és a célnak megfelelő darabokat választasz, te is magabiztosan élvezheted a téli futás örömét, annak felszabadult érzését! Ha eddig kétségeid is voltak azzal kapcsolatban, hogy akkor most fussál-e télen vagy sem, reméljük, sikerült elosztani a kételyeket.

Mint mindenben, itt is előfordulnak extrém esetek, amikor olyan nagy a hótakaró, hogy képtelenség benne sétálni, nem hogy futni vagy amikor olyan nagy a köd, hogy még a futópályát szélét sem látod, akkor valóban ellehetetlenedik a téli futás. Ezek viszont ritkább esetek, túlnyomó többségében a téli reggelek frissessége és üde mivolta felbecsülhetetlen érték, és ezt testközelből átélni a futók számára az egyik legnagyobb élmény. Ilyenkor ugyanis a test és a lélek újjáéled. És nehogy már néhány ruhadarab miatt ne hódolj egyik legkedvesebb hobbidnak!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email