Gyerekkori elhízás: Te vajon teszel ellene?
Életmód 2015-09-29 1198

Gyerekkori elhízás: Te vajon teszel ellene?

Gyerekkorban jelentkező elhízás: a probléma most, napjainkban is aktuális. Szinte minden ötödik kiskorú minden nap átéli az óvodában, az iskolában, az utcán az ezzel járó kellemetlenségeket. Hogy kicsúfolják, kigúnyolják őket. Hogy emiatt önbizalom hiányos gyermekek és később önbecsülésükben csorbult felnőttek lesznek. Mindez úgy történik meg a gyerekekkel, hogy mi felnőttek igenis tehetnénk ez ellen. Akkor is, ha nehéz. Ha időbe, energiába és odafigyelésbe is telik. Tudjuk jól, hogy ma a szülőknek pénz- és időhiány miatt nagyon nehéz a gyermekeikre megfelelően odafigyelniük. Pedig tény, hogy a gyermekkorban jelentkező elhízás mögött rendszertelen, nem minőségi táplálkozás, a gyermekkel folytatott kevés beszélgetés áll. Te vajon elegendő időt fordítasz a családon belüli egészséges táplálkozás biztosítására? Valóban ott, azt és annyit szerzel be az alapanyagokból, melyekre szüksége van a fejlődésben lévő gyermek számára?

Félre ne értsd: nem hibáztatni akarunk Téged. Csupán keressük a választ arra, hogy vajon miért látunk olyan sok elhízott kamaszt az utcán sétálni vagy a parkban játszani. De nem csak kamaszt, hanem akár már az óvodás korú gyerekeket is. A probléma megválaszolására nem elegendő csupán az egészségtelen táplálkozást közhelyszerűen ismételgetni. Itt már sokkal több mindent kell tenni. Valódi cselekedetekre van szükség, melyek a nevelésben érhetőek tetten. Ahogyan és amennyit nap mint nap foglalkozol gyermekeddel. Amikor, amit és amennyit adsz neki táplálékban mérve.

Nevelés = egészséges táplálkozás?

Ha már a nevelésnél tartunk… az egészséges táplálkozás szinte minden családban mást és mást jelent. Ami azonban biztos, hogy attól, hogy még a hűtőszekrény tele van zöldséggel és gyümölccsel, nem jelenti azt, hogy a család egészségesen is étkezne.

Hallottál már például az ún. minőségi táplálkozásról? Ez a mennyiségi ellentétje, amikor nem csak „darabszámra” eszel annyit, hogy jóllakottnak érzed magad, hanem tápanyagok tekintetében is azokat a nélkülözhetetlen ásványi anyagokat és vitaminokat viszed be, melyekre szervezetednek szüksége van.

Tehát ennek megfelelően kell bevásárolnod és főznöd is. Egy új életmóddal megváltozik a háztartásod. Máshol fogsz ezentúl vásárolni, teljesen más szempontok alapján válogatod majd ki a zöldséget, a gyümölcsöt, a tejterméket, a pékárut magatok számára.

A gyermek nem fog elhízni, ha éppen annyit eszik, amennyire szüksége van a szervezetének. De ehhez ismernie kell a kontrollt, hogy ne egye túl magát, ne habzsoljon, hanem alaposan rágjon meg minden falatot. Ha nem így eszik, akkor nem is nagyon fogja érezni, hogy mikor elég. Nem tudja majd, hogy mi az, hogy jóllakottság.

A mennyiség mellett a már említett minőségi szempontokat kell, hogy figyelembe vedd. Azaz, hogy mit adsz gyermeked kezébe. Hogy mennyire tápláló az ő mindennapi menüje. Meg persze, hogy mennyire eszik a gyerek rendszeresen. Ne engedd például, hogy a reggelit kihagyja. Tudjuk mindannyian, hogy kora reggel a gyerekek szeretnek a lehető legtovább lustálkodni az ágyban. Nincs is ezzel semmi baj, amikor viszont már a reggeli és a rendszeres táplálkozás rovására megy mindez, az viszont már komoly problémát jelent. Hiszen, ha egyszer nincs reggeli, a gyerek ehhez gyorsan hozzászokik, és később már ahhoz fog ragaszkodni, hogy akkor ne is kelljen neki reggelizni.

Látható, hogy a nevelés, a szokás, a napi rutin mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekben kialakuljon egy értékrend az egészséges táplálkozást illetően. És, ha ez megvan, az elhízástól és az önbizalomhiány kialakulásától sem kell tartani!

Ezt olvastad már?

Életmód

A humor életet menthet

Tudományos tény, hogy a humorizáló embereknek sokkal jobb a szívműködése. Mivel rendszeresen nevetnek, megmozgatnak minden izmot, így a szívizom folyamatosan edzett állapotban van. A vérkeringésre gyakorolt pozitív hatásnak köszönhető a

Életmód

Miért fontos vitaminokat szedni?

Vitaminokra szüksége van az emberi szervezetnek. Mindenkinek igényei szerint ajánlott biztosítani az optimális vitaminszintet. A szükségletektől függően szedhet valaki egy- vagy több fajta vitamint, melyek mind megtalálhatóak természetes közegben, de

Életmód

Gyermekvállalás – Mikor van itt az ideje?

A gyermekvállalás komoly dolog, de mi határozza meg, hogy az ember készen áll-e az anyaságra illetve az apaságra? Vajon elég-e, ha valaki érettnek érzi magát már hozzá, vagy kell-e a