Szépítsd meg a kerted, közösségi parkod!
Otthon 2015-08-25 1279

Szépítsd meg a kerted, közösségi parkod!

Csak ki kell fogni egy „jó fej” közös képviselőt vagy gondnokot, aki megengedi, hogy Te is szépítsd, és csinosítsd a lakóközösség parkját vagy kis kertjét. Valaki, akiben benne szunnyad a kertészkedés utáni vágy, hiába születik nagyvárosba,a környezete és a természet utáni szenvedély, nem múlik el, idővel egyre inkább erősödik. Az a legjobb, ha valaki saját kerttel rendelkezik, akinek jó nagy udvara van, ahol aztán tényleg megkötés nélkül tehet-vehet szabadon, korlátok nélkül. Az idei kerttippek nagyon ötletesek, ráadásul alacsony anyagi ráfordítás mellett megalkothatóak. Ha kíváncsi vagy azokra az ötletekre, melyek garantáltan feldobják a Te keretedet is, olvasd tovább cikkünket!

Ha nagyvárosban élsz és nincs saját kerted, beszélj a lakóközösség képviselőjével, hogy majd te rendbe rakod, rendben tartod és felvirágoztatod a házhoz tartozó kertet vagy parkot. Ha jó fej a közös képviselő, könnyen meglehet, hogy még a végén ő fogja neked megköszönni kedvességedet és segítőkész hozzáállásodat.
Ám még mielőtt kirohannál azon nyomban a kertbe és neki látnál a dolgoknak, foglald össze magadban, hogy a tavaszi hónapokban mely munkálatokat szeretnéd feltétlenül elvégezni. Esetleg szeretnél néhány növényt átültetni vagy újakat hozni? Mivel dobnád fel a teret? Szeretnél tenni talán valahova egy szép padot, vagy valamilyen kényelmes, sziesztázó helyet alakítanál ki? Ha van egy jó ötleted, minimális anyagi ráfordítással is garantáltan feldobhatod a kertedet, például az igényesen kirakott és rendszeresen karbantartott kerti szegéllyel. Ez optikailag is tökéletes kiegészítője lenne a kertnek, hiszen a szegély szinte vezeti a szemlélődőt a gyönyörű növények, kerti elemek és a gondozott, mélyzöld színű pázsit között.

Annak érdekében azonban, hogy a szegély betöltse esztétikai funkcióját fontos, hogy úgy helyezzük el, hogy például fűnyírás közben a fűnyíró berendezés ne rongálja a szegély egyes elemeit. A szegély a kertet egységesíti és a folytonosságot hivatott képviselni, ezért olyan fontos odafigyelni annak megfelelő elhelyezésére. Nem kellenek a sok köríves, elnyújtott formák. Találd meg az egészséges egyensúlyt, éppen ezért a szegély ne legyen se túl sok, se túl kevés. Így optikailag és esztétikailag sem lesz zavaró vagy éppen túlságosan tolakodó az összkép.

Ezenkívül, ha a kertedben megtalálható valamilyen köves rész, sziklakert vagy kerti szobor, annak szegélyezésére, kiemelésére is használhatod ezt a szegély típust. Az, hogy a kövek mintája, színe milyen stílusú, mindig a lakáshoz és magához a kertész személyiségéhez és stílusérzékéhez közelít. Ám a kövek kiválasztásakor azért a méretre nagyon figyelj oda. Fontos, hogy ezek ne legyenek túlságosan nagyok, mert akkor a növények veszítenek értékükből, hiszen a figyelem nagyobb arányban esik magára a szegélyre. Viszont az sem jó, ha a szegély nem látszik, annak kisméretű elemei miatt. Figyelj oda arra, hogy ilyen téren is megtaláld az egészséges egyensúlyt, hiszen csakis így lehet harmonikus és valóban szép a kerted.

Nem csak otthon, hanem nagyvárosban, igen nagyvárosban is. Ha benned rejlik az alkotóvágy, ha odavagy a szép növényekért és szíved vágya, hogy a környezetedet szebbé, élhetőbbé varázsold, akkor ne engedd, hogy bármi is visszavessen Téged. Találd meg a megoldásokat és vágj bele!

Ezt olvastad már?

Otthon

Unod a lakásodat? Akkor változtass rajta!

Mindig, mindenben kell egy kis változatosság. Arra, hogy valami megújuljon, ami bennünket, a környezetünket érinti, mindig szükség van. Ez tartja életben kreatív énünket és ezáltal megvalósíthatjuk a bennünk sziporkázó ötleteinket.

Otthon

Készíts házilag bútort

Lassan, de biztosan mindenkit elér a raklap mánia. Egyre több ember, főleg fiatalok határozzák el magukat, hogy saját maguknak készítsenek bútort, nem másból, mint raklapból. Ez a megoldás egyébként sokkal

Otthon

Kis kert, nagy kert. Ízléses megoldások a házon kívül

A lakhely nagyságától és földrajzi elhelyezkedésétől függően tervezhetünk kertet magunknak. Az elgondolások között általában az esztétikailag szépen kialakított terület szerepel, ahol nemcsak szemünket gyönyörködtethetjük, hanem ki is pihenhetjük magunkat. Adott