Szépítsd meg a kerted, közösségi parkod!

Otthon

Valaki, akiben benne szunnyad a kertészkedés utáni vágy, hiába születik nagyvárosba,a környezete és a természet utáni szenvedély nem múlik el, idővel egyre inkább erősödik. Az a legjobb, ha valaki saját kerttel rendelkezik, akinek jó nagy udvara van, ahol aztán tényleg megkötés nélkül tehet-vehet szabadon, korlátok nélkül. Az idei kerttippek nagyon ötletesek, ráadásul alacsony anyagi ráfordítás mellett megalkothatók. Ha kíváncsi vagy azokra az ötletekre, melyek garantáltan feldobják a te keretedet is, olvasd tovább cikkünket!

Ha nagyvárosban élsz és nincs saját kerted, beszélj a lakóközösség képviselőjével, hogy majd te rendbe rakod, rendben tartod és felvirágoztatod a házhoz tartozó kertet vagy parkot. Ám még mielőtt kirohannál azon nyomban és neki látnál a dolgoknak, foglald össze magadban, hogy a tavaszi hónapokban mely munkálatokat szeretnéd feltétlenül elvégezni.

Szeretnél néhány növényt átültetni vagy inkább újakat hoznál? Mivel dobnád fel a teret? Szeretnél tenni talán valahova egy szép padot, vagy valamilyen kényelmes, sziesztázó helyet alakítanál ki? Ha van egy jó ötleted, minimális anyagi ráfordítással is garantáltan feldobhatod a kertedet, például az igényesen kirakott és rendszeresen karbantartott kerti szegéllyel. Ez optikailag is tökéletes kiegészítő lehet, hiszen a szegély szinte vezeti a szemlélődőt a gyönyörű növények, kerti elemek és a gondozott, mélyzöld színű pázsit között.

Annak érdekében, hogy a szegély betöltse esztétikai funkcióját fontos, hogy úgy helyezzük el, hogy például fűnyírás közben a fűnyíró berendezés ne rongálja a szegély egyes elemeit. A szegély a kertet egységesíti és a folytonosságot hivatott képviselni, ezért olyan fontos odafigyelni annak megfelelő elhelyezésére. Nem kellenek a sok köríves, elnyújtott formák. Találd meg az egészséges egyensúlyt, éppen ezért a szegély ne legyen se túl sok, se túl kevés. Így optikailag és esztétikailag sem lesz zavaró vagy éppen túlságosan tolakodó az összkép.

Ezenkívül, ha a kertedben megtalálható valamilyen köves rész, sziklakert vagy kerti szobor, annak szegélyezésére, kiemelésére is használhatod ezt a szegély típust. Az, hogy a kövek mintája, színe milyen stílusú, mindig a lakáshoz és magához a kertész személyiségéhez és stílusérzékéhez közelít. Ám a kövek kiválasztásakor azért a méretre nagyon figyelj oda. Fontos, hogy ezek ne legyenek túlságosan nagyok, mert akkor a növények veszítenek értékükből, hiszen a figyelem nagyobb arányban esik magára a szegélyre. Viszont az sem jó, ha a szegély nem látszik, annak kisméretű elemei miatt. Figyelj oda arra, hogy ilyen téren is megtaláld az egészséges egyensúlyt, hiszen csakis így lehet harmonikus és valóban szép a kerted. Ha benned rejlik az alkotóvágy, ha odavagy a szép növényekért és szíved vágya, hogy a környezetedet szebbé, élhetőbbé varázsold, akkor ne engedd, hogy bármi is visszavessen téged!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email