Szépítsd meg a kerted, közösségi parkod!
Otthon 2015-08-25 702

Szépítsd meg a kerted, közösségi parkod!

Csak ki kell fogni egy „jó fej” közös képviselőt vagy gondnokot, aki megengedi, hogy Te is szépítsd, és csinosítsd a lakóközösség parkját vagy kis kertjét. Valaki, akiben benne szunnyad a kertészkedés utáni vágy, hiába születik nagyvárosba,a környezete és a természet utáni szenvedély, nem múlik el, idővel egyre inkább erősödik. Az a legjobb, ha valaki saját kerttel rendelkezik, akinek jó nagy udvara van, ahol aztán tényleg megkötés nélkül tehet-vehet szabadon, korlátok nélkül. Az idei kerttippek nagyon ötletesek, ráadásul alacsony anyagi ráfordítás mellett megalkothatóak. Ha kíváncsi vagy azokra az ötletekre, melyek garantáltan feldobják a Te keretedet is, olvasd tovább cikkünket!

Ha nagyvárosban élsz és nincs saját kerted, beszélj a lakóközösség képviselőjével, hogy majd te rendbe rakod, rendben tartod és felvirágoztatod a házhoz tartozó kertet vagy parkot. Ha jó fej a közös képviselő, könnyen meglehet, hogy még a végén ő fogja neked megköszönni kedvességedet és segítőkész hozzáállásodat.
Ám még mielőtt kirohannál azon nyomban a kertbe és neki látnál a dolgoknak, foglald össze magadban, hogy a tavaszi hónapokban mely munkálatokat szeretnéd feltétlenül elvégezni. Esetleg szeretnél néhány növényt átültetni vagy újakat hozni? Mivel dobnád fel a teret? Szeretnél tenni talán valahova egy szép padot, vagy valamilyen kényelmes, sziesztázó helyet alakítanál ki? Ha van egy jó ötleted, minimális anyagi ráfordítással is garantáltan feldobhatod a kertedet, például az igényesen kirakott és rendszeresen karbantartott kerti szegéllyel. Ez optikailag is tökéletes kiegészítője lenne a kertnek, hiszen a szegély szinte vezeti a szemlélődőt a gyönyörű növények, kerti elemek és a gondozott, mélyzöld színű pázsit között.

Annak érdekében azonban, hogy a szegély betöltse esztétikai funkcióját fontos, hogy úgy helyezzük el, hogy például fűnyírás közben a fűnyíró berendezés ne rongálja a szegély egyes elemeit. A szegély a kertet egységesíti és a folytonosságot hivatott képviselni, ezért olyan fontos odafigyelni annak megfelelő elhelyezésére. Nem kellenek a sok köríves, elnyújtott formák. Találd meg az egészséges egyensúlyt, éppen ezért a szegély ne legyen se túl sok, se túl kevés. Így optikailag és esztétikailag sem lesz zavaró vagy éppen túlságosan tolakodó az összkép.

Ezenkívül, ha a kertedben megtalálható valamilyen köves rész, sziklakert vagy kerti szobor, annak szegélyezésére, kiemelésére is használhatod ezt a szegély típust. Az, hogy a kövek mintája, színe milyen stílusú, mindig a lakáshoz és magához a kertész személyiségéhez és stílusérzékéhez közelít. Ám a kövek kiválasztásakor azért a méretre nagyon figyelj oda. Fontos, hogy ezek ne legyenek túlságosan nagyok, mert akkor a növények veszítenek értékükből, hiszen a figyelem nagyobb arányban esik magára a szegélyre. Viszont az sem jó, ha a szegély nem látszik, annak kisméretű elemei miatt. Figyelj oda arra, hogy ilyen téren is megtaláld az egészséges egyensúlyt, hiszen csakis így lehet harmonikus és valóban szép a kerted.

Nem csak otthon, hanem nagyvárosban, igen nagyvárosban is. Ha benned rejlik az alkotóvágy, ha odavagy a szép növényekért és szíved vágya, hogy a környezetedet szebbé, élhetőbbé varázsold, akkor ne engedd, hogy bármi is visszavessen Téged. Találd meg a megoldásokat és vágj bele!

Ezt olvastad már?

Otthon

Házi praktikák kerti világításhoz

Végre itt a jó idő, elkezdhetjük a kertet szépíteni, előhozhatjuk a pincéből a kerti bútorokat. Hogy ne csak nappal mutasson jól a kert, estére világítsuk ki, így igazán hangulatossá tudjuk

Otthon

Kis kert, nagy kert. Ízléses megoldások a házon kívül

A lakhely nagyságától és földrajzi elhelyezkedésétől függően tervezhetünk kertet magunknak. Az elgondolások között általában az esztétikailag szépen kialakított terület szerepel, ahol nemcsak szemünket gyönyörködtethetjük, hanem ki is pihenhetjük magunkat. Adott

Otthon

Játékos gyerekszoba

Panel vagy társas házban lakó szülők rémálma, hogy a gyerekeket nem tudják kiengedni játszani az udvarra, hogy ott vezessék le fölös energiájukat. Arra nincs idejük, hogy mindig elvigyék őket a