A rizs új nézőpontból úgy, ahogy eddig még te sem láttad!
Életmód 2015-09-15 785

A rizs új nézőpontból úgy, ahogy eddig még te sem láttad!

Szeretjük hússal, zöldséggel, még desszertet is készítünk belőle. A rizs minden háztartás egyik elengedhetetlen összetevője. Olyan, mint a liszt vagy a zsemlemorzsa. Az európai kultúra Ázsiától kapta ezt a páratlan, lenyűgöző és nagyon ízletes táplálékot. Szeretjük, mert könnyen és gyorsan elkészíthető, jó áron beszerezhető, ráadásul rengetegféle ételt készíthetünk el általa ebédre vagy éppen vacsorára. De vajon mi az, amit mi magyarok tudunk a rizsről és mit tudhatnánk még, hogy a rizsről alkotott képünk teljes legyen?

Rizzsel kapcsolatos élményed biztosan neked is van. A rizsből készült ételek visszaköszönnek a menzák, az éttermek és az anyukák, nagymamák házi ételeiben. De azért a magyarok számára a rizs egyfajta megszokás, egy „alap dolog”, melyet a jól ismert formájában, színében és méretében ismernek. Pedig a rizs ennél jóval összetettebb táplálék. Az alábbiakban megtalálhatod azokat az információkat, melyet a rizsről feltétlenül tudnod kell.

A típusok

A rizsnek többféle típus is ismeretes és ezek megtalálhatók a szupermarketek polcain is. Általában a normál „A” és „B” rizst a legtöbben jól ismerik, hiszen a magyar háztartásokban ezekből készítik a háziasszonyok a főétel mellé az ízletes köretet. Az „A” és „B” rizsek között töredezettségben eltéréseket figyelhetünk meg a rizsszemek között, valamint azt, hogy a „B” rizst főzés előtt érdemes átválogatni, mert ebben esetleg előfordulhatnak oda nem illő anyagok is.

A normál rizs lehet hosszabb vagy rövidebb szemű, általában átlátszó zacskóban árusítják, és előnye, hogy az ára kedvező, a legtöbb húsételhez azonban ízletes köretként szolgál. A normál rizs főzése közben arra érdemes odafigyelni, hogy ne főzzük el a szemeket, mert az ízéből is veszít a köret, meg hát kinézetre sem lesz túl esztétikus.

Te is imádod? A barna rizs!

A diétás trendeknek köszönhetően egyre többen ismerik és szeretik a barna rizst, melynek előállításakor a szemekről eltávolítják a burokként körbe vevő külső héjat, ám a belső héjat a szemeken hagyják, ami gyakorlatilag a rizs korpáját és csíráját jelenti. A tápláló kis gyöngyszemeket nem csak íze kedvéért, hanem alacsony kalóriatartalmáért is nagyon szeretjük. Nem kell belőle sokat enni és az ember máris kellemesen jól lakik, ráadásul káliumot, B1-, B2-, B3- és A-vitamint, illetve fehérjét, cinket, folsavat, vasat és kalciumot is tartalmaz, melynek köszönhetően valódi vitaminbombaként hat minden egyes rizsszem az emberi szervezetre.

Tudod melyik a rizsek királynője? A Basmati!

Az Indiából származó rizsfajta nem hiába mondható a rizsfajták királynőjének, valódi koronájának. Nevének jelentése: az illatok gyöngye. Ez az elnevezés abból ered, hogy a vékony, hosszúkás rizsszemek kellemes illatot árasztanak magukból. Ha tehát illatozó rizsszemekkel hoz téged össze az élet, az egészen biztosan Basmati lesz!
Nagyon szeretjük ezt a rizstípust főzés közben, hiszen a forrástól számított 8 percen belül már garantáltan finomra puhulnak a hosszúkás szemek. Csak úgy, mint a barna rizs, a Basmati is tartalmaz B vitamint és előnye, hogy nagyon könnyen emészthető fajta, így emésztési problémákat biztosan nem fog okozni számodra.

Nos? Hogy látod? Normál, barna vagy Basmati? Érdemes mindhármat kipróbálni és megosztani aztán véleményedet, tapasztalatodat. Neked melyik ízlik a legjobban?

Ezt olvastad már?

Életmód

Mosd meg a gyümölcsöt, mielőtt beleharapnál!

Gyümölcsöt enni kell. Lehetőleg minden nap. Változatosan. De ha nem mossuk meg, akkor nem csak az egészséget, hanem a kártékony vegyi anyagokat is bevisszük, amik a növénytermesztés során kerülnek a

Életmód

Klasszikus zenével az egészségért

Köztudott, hogy várandós kismamáknak ajánlják a klasszikus zene hallgatását. Mozart, Bach, Beethoven olyan szerzők, akiknek műveit már a magzat is élvezi, emellett azonban számtalan nagyszerű zenemű érdemes még a gyerekek

Életmód

Egészséges babát szeretnél?

A kisgyermekre vágyó nőnek van elképzelése arról, milyen legyen születendő gyermeke. Álmaiban övé a legszebb, legbájosabb baba, akit valaha látott a világ. A várandósság 9 hónapja alatt elegendő ideje van