Kozmetikázott házi kedvencek
Állatvilág 2015-09-15 1119

Kozmetikázott házi kedvencek

A lakásban tartott állatoknál különösen fontos, hogy mindig ápoltak legyenek, valamint egészségügyi állapotuk is rendben legyen. Az ehhez szükséges műveleteket, többségében otthon mi magunk is el tudjuk végezni. Az állatkereskedésekben számtalan kutya-macska sampont találhatunk, valamint a negyed-évenkénti féregtelenítéshez is számos gyógymód rendelkezésünkre áll. Ám ha igazi luxus bánásmódot szeretnénk kis kedvenceink számára, elvihetjük őket külön rájuk szakosodott kozmetikákban.

Ezeken a helyeken főleg kutyák és macskák részére nyújtanak szolgáltatásokat, de akad köztük olyan is, mely különlegesebb állatok igényeivel is foglalkoznak. Nézzük, milyen mennyei kényeztetésben részesülhetnek azok a kutyák és cicák, akiket gazdájuk egy a kozmetikában eltöltött nappal ajándékozzák meg.

Az alapszolgáltatások között szerepel a fürdetés. Akár csak az emberi haj esetében, például a kutyáknál is figyelembe veszik, hogy milyen fajta bundával rendelkeznek, és ehhez való sampont használnak a fürdetés során. Arra is figyelnek, hogy egyszerű fürdetésről vagy esetleg bolhairtásról is gondoskodni kell-e, ugyanis ez a művelet speciálisan erre kifejlesztett sampont igényel. A frissítő fürdés után jöhet a szárítás. A hosszú szőrű, macerásabb állatoknál, mint a perzsa cicáknál, szárítás közben elengedhetetlen, hogy simára fésüljék bundájukat.

A szolgáltatások között szerepel a nyírás is. Bizonyos fajtájú kutyáknak szinte kötelező néha formára nyírni a szőrüket, különben olyan hosszúra nőne nekik, hogy akadályozná őket a mindennapokban. Ezeknek az állatoknak úgynevezett egészségügyi nyírásra van szükségük. Ilyenkor a szem elől, a tappancsuk, illetve a végbél környékéről távolítják el a túlságosan megnőtt bundát. Előfordulhat az is, hogy egyszerűen csak a gazdi szeretné, ha valamilyen új fazonban pompázna házi kedvence. A drótos, szálkás szőrtípussal rendelkező kutyusok esetében szükséges kezelés a trimmelés. A szőrproblémák elkerülése érdekében, eltávolítják a már elhalt szőrt, így annak helyébe új, friss szőrzet tud nőni.

Pedikűröztethetjük is háziállataink körmeit, ez a szolgáltatás főleg azoknál a cicáknál lehet hasznos, akiket lakásban tartunk, így nincs lehetőségük körmeik megfelelő koptatására, illetve azt szeretnénk elkerülni, hogy a bútorainkon koptassák azokat. A kezelés során megfelelő méretűre vágják a körmöket, az esetleges benövéseket is eltávolítják, így előzve meg a gyulladást. A hóbortosabb gazdik akár be is festethetik kedvenceik körmeit, persze speciális, külön a számukra kifejlesztett körömlakkal, ami semmilyen káros hatással nincs szervezetükre.

Az állatok fülét is szükséges néhány időközönként tisztítani, mivel a benne lerakódott szennyeződések gyulladást és némi halláskárosodást is okozhatnak. Amellett, hogy kitisztítják fülkagylójuk és hallójáratukat, a benne található szőrt is kinyírják, ugyanis a szőrszálakon tudnak leginkább megtapadni a különböző baktériumok. A kozmetikában olyan praktikus kezelésre is sort keríthetünk, mint a bűztelenítés. Nem másról, mint a kutyák végbélnyílásánál található bűzmirigy szakszerű tisztításáról van szó.

Ha attól tartunk, hogy kis kedvencünk nem jól tűrné az idegen környezetben történő kényeztetést, van lehetőség házhoz kimenő kozmetikus igénybevételére is. Ilyen esetben a kozmetikai kezelések házhoz jönnek, csak egy előzetes egyeztetésre van szükség, milyen állatról van szó, illetve milyen szolgáltatásokat szeretnénk igénybe venni.

Ezt olvastad már?

Állatvilág

Papagájok: A papagáj kiválasztása

A papagájok már nagyon régóta elbűvölik az embereket színpompás tollruhájukkal és páratlan utánzóképességükkel. A papagájkereskedelem nagyon hosszú múltra tekint vissza, és egy tarka madár ára mindig is meglehetősen borsos volt,

Állatvilág

Minden, amit a süntartásról tudni kell

Manapság egyre nagyobb divat, hogy a kutya, macska vagy hörcsög helyett különleges állatokat választanak az emberek házi kedvencnek. Ilyen például az afrikai törpesün is, ami csak néhány éve kezdett elterjedni,

Állatvilág

Készítsd fel a télre a kutyusodat

A téli hidegben sokszor megszakad a szívünk, hogy a hideg hóban kell hagynunk kedvencünket. Legszívesebben arra a pár hónapra befogadnánk őket a lakásba, de sajnos ezt nem tehetjük meg, főleg