Hogyan ápold helyesen a kutyusod?
Állatvilág 2015-07-22 1360

Hogyan ápold helyesen a kutyusod?

A nyári napok közeledtével nem csak nekünk, embereknek van elegünk és melegünk, hanem imádott házi kedvenceinknek is. A legtöbb kutyus nagyon rosszul viselik a nyári forróságot. Amint észreveszed, hogy feltűnően keveset vagy egyáltalán nem eszik az eb, ha még napnyugta után is csak lustálkodik, figyelj oda jobban a kutyára! Ellenőrizd, hogy eleget iszik-e, a sétáltatását kora reggel vagy estefelé ejtsd meg, akkor, amikor még nem vagy már nem olyan tikkasztó a hőmérséklet és a levegő páratartalma is optimális. Ha hűsíteni szeretnéd a testét? A has és a talp részénél tedd. Nagyon jól esik neki ugyanis a hűs borogatás, hideg víz érzékelése ezeken a részeken. Minimális odafigyeléssel a kutyád máris jobban fogja érezni magát.

Jó, ha az eszedbe vésed: nem csak téged érint kellemetlenül a nagy meleg. Nem csak a Te szervezetedre hat negatívan a gyorsan jött forróság vagy az impulzív hőmérséklet-ingadozás. A kutyák is érzékenyen reagálnak az időjárás viszontagságaira. Neked, a gazdinak kötelessége odafigyelnie házi kedvencére. Figyelni a kutya reakciót, tanulmányozni viselkedését, s ha bármiféle rendellenességet tapasztalsz, kérd az állatorvos segítségét, tanácsát. Annak érdekében, hogy könnyebben elviselje a kutya a nagy meleget, ismerünk számos tippet, szokást, amit ha alkalmazol, azzal segíthetsz a kutyuson, megőrizheted egészségét.

Ha látod a kutyán, hogy melege van, azzal teszel neki a legjobbat, ha a kényeztető napi simogatást átváltod egy vödör hideg vízre. Mindezt úgy, hogy a lábait kellemesen a vízben fürösztöd, a hasát pedig vizes ronggyal törölgeted. De az is jó ötlet, ha leterítesz neki egy vizes rongyot, és hagyod, hogy azon hemperegjen. Meglátod majd, hogy a kutya meghálálja gondoskodásodat és figyelmességedet. Felfrissült állapotban odamegy majd hozzád, szelíden rád néz és olyan lesz, mintha beszélne hozzád. Imádni fogod őt ezért.

Mivel a kutyusok rendkívül érzékeny állatok és, ha a nagy forróság közepette kint tartod az udvaron, érdemes olykor megvizsgálni a tappancsát és meggyőződni arról, hogy vajon ép-e rajta a bőr vagy fel van-e szakadozva. Ha észreveszed, hogy az állat bőre nem olyan, mint általában, vidd be a lakásba és engedd, hogy a nagy hőség ideje alatt bent legyen melletted.

Az autóban nem lehet egyedül hagyni az állatot. Az üvegházhatás miatt félő, hogy az eb hőgutát kap. A forróság már-már az őrületbe kergeti főleg, ha egy nagytestű, nagy szőrű kutyáról van szó. Autóban, folyadék nélkül nem hagyod tehát ott. Még akkor sem, ha csak egy gyors elintéznivalód van. Akkor sem, ha rögtön jössz. Ha nem akarsz kellemetlenséget, fájdalmat okozni kedvencednek, akkor ezt is észben tartod, és ennek megfelelően osztod be mindennapjaidat, az idődet.

Természetesen a nyár nem jelenti azt, hogy ne szépíthetnéd, csinosíthatnád imádott kedvencedet. A kutyakozmetika számos szolgáltatását bátran igénybe veheted, ha azt akarod, hogy a kutyus szőre, körmei maximális ápoltságról tanúskodjanak. Ha eddig is vitted különféle szépségversenyre vagy kiállításra, ne mondj le jó szokásodról, főleg akkor ne, ha a kutya még láthatóan élvezi is ezt a tevékenységet.

Az ő komfortérzetéről, maximális biztonságáról Te magad gondoskodhatsz. És ne feledd: a gondoskodást duplán hálálja meg minden kutyus. Dupla szeretet és figyelmet kapsz majd tőlük vissza.

Ezt olvastad már?

Állatvilág

Macskabetegségek

Házi kedvenceinket is számos betegség fenyegeti, még annak ellenére is, ha megkapták a kötelező oltásokat és megfelelő bánásmódban részesítjük őket. Érzékszerveiket és belső szerveiket egyaránt érinthetik a különböző megbetegedések. Tartsuk

Állatvilág

Hű társad: a kutya

Nagyvárosokban és kis vidéki falukban sokan tartanak kutyát az udvaron vagy bent a lakásban, közvetlenül maguk mellett. A kutyák népszerűsége vitathatatlan az emberek körében. Hiszen az eb egy társ, hű

Állatvilág

Afrikai állatvilág

Afrika nem csak sivatagairól, de az ott élő színes állatvilágról is legalább annyira híres. Csak hogy a legismertebbeket említsem, itt élnek a zsiráfok, antilopok, elefántok, gazellák, zebrák és a szavannák