Utazás Egyiptomba
Utazás 2015-07-17 1197

Utazás Egyiptomba

Míg az ókorban a gazdag Nílus és az általa létrejött bő termésű talaj jelentette Egyiptom gazdagságát, mára a turizmus lett az egyik legfőbb bevételi forrása az országnak. Hosszú évtizedek óta képes őrizni turistaparadicsom státuszát, az arab országok közül az egyik leglátogatottabb. Nem csupán szezonális turizmusról beszélhetünk, az év bármely szakában több százezer ember dönt úgy, hogy Egyiptomot választja üdülés helyszínéül.

Első sorban történelmi jelentősége és az évezredek alatt kialakult gazdag kultúra teszi ennyire kedvezővé az országot. Az ehhez társuló forró nyári időjárás, mely a sivatagi éghajlat, valamint a Földközi- tenger partvidékén található szubtrópusi éghajlat okoz, csak hab a tortán. Az országba való beutazáshoz vízumra van szükség, ha ez megvan, akkor gond nélkül lehet utazni. Szervezett turistautak keretén belül is lehetőség van az egyiptomi nyaralásra, de a legtöbben maguktól érkeznek az országba. Last minute utaknak köszönhetően, Magyarországról, már 150 ezer forintért el lehet tölteni akár 10-12 napot is az országban. All inclusive hotelek tömkelege fogadja a pihenni és relaxálni vágyó vendégeket.

Természetesen Egyiptomról mindenkinek először a piramisok ugranak be, nincs ez másként a látványosságok esetében sem. A legtöbb turistát a gízai piramisok és a Szfinx érdekli. A gízai piramis együttest három nagy piramis alkotja, a Nagy Hufu Piramis, a Kafhre Piramis és a legkisebb Menkaura. Ezek elé, mint egy őrszem emelkedik Szfinx szobor. Amellett, hogy egy látványos szoborról van szó, különlegessége abban rejlik, hogy egy nagy kőtömbből lett kifaragva. Gíza Észak- Egyiptomban terültén fekszik, és ma már Kairó elővárosaként szolgál. A két várost metróvonal köti össze, így akadálytalanul lehet közlekedni közöttük. Épp ezért, akik ellátogatnak a gízai piramisokhoz, minden bizonnyal tesznek egy kitérőt az úgynevezett középkori Kairóba. Ez a város azon része, ahol még megtalálhatóak a középkori épületek, templomok, mecsetek formájában. Az Egyiptomi Múzeumnak is ez a város ad otthont, ahol az ókori Egyiptomból származó legtöbb lelet megtalálható. Hatalmas piacairól is híres a város, ezek közül a legismertebb a Khan al- Khalili bazár, ahol szinte minden megtalálható.

Kairó és Gíza után a legtöbben Luxor városába látogatnak el, melynek központjában emelkedik a Kr. e. 1400 körül épült Luxor Templom. Igazán naplemente után érdemes felkeresni, mivel éjszakára megvilágítják az egész templomot. Luxorhoz nem messze terül el a Királyok Völgye, mely halott egyiptomi királyok sírjakén funkcionál. A völgy leghíresebb síremlékét, Tutanhamon sírját 1920-ban fedezték fel.

A homokos tengerpartra vágyók, felkereshetik Hurghadat, ahol a búvárkodásnak köszönhetően, gyönyörű korallzátonynak lehetnek szemtanúi az emberek. Az egyiptomi kikötővárost, Alexandriát, is érdemes felkeresni. Csodálatos városról beszélhetünk, a Földközi- tenger gyöngyszemeként is szokás emlegetni. A tengerpart mellett érdemes a város belsőbb területeire is ellátogatni, ahol megcsodálhatják az Abu al-Abbász al-Murszi mecsetet és a mára már, kicsit megkopott Szent Márk-katedrálist.

A fent említett helyszínek megtekintésére, lehetőség van a Níluson való vitorlázás során is. Főleg azoknak ajánlott, akiket nem a luxus vonz Egyiptomba, hanem a tényleges látnivalók és élmények érdeklik. A felucca nevű vitorlás hajóval, a Nílus szinte egész egyiptomi szakasza bejárható. A hajókirándulás során, olyan helyszíneket érintenek, mint például Kairó és Alexandria.

Ezt olvastad már?

Utazás

Meseszép kirándulóhelyek

Az elmúlt hónapok többnyire arról szóltak, hogy otthon bekuckózva a meleg szobában töltöttük az időt, és nem csináltunk mást, mint ettünk, bámultuk a televíziót, jobb esetben kezünkbe vettünk egy érdekes

Utazás

Imádlak Budapest!

Tömegével látogatják a turisták fővárosunkat, a szépséges és folyton pezsgő Budapestet. Hogy miért szeretnek ilyen sokan jönni a városba? Miket néznek meg oly sokan, miért fényképezkednek és miért vágynak visszajönni?

Utazás

Lécre fel!

Beköszöntött a tél, aminek igazán a síelés szerelmesei örülnek a legjobban. Bár hazánkban is akad néhány síelésre alkalmas pálya, azok, akik igazán jó körülmények között szeretnének sportolni, minden bizonnyal ellátogatnak