Utazás Egyiptomba
Utazás 2015-07-17 1275

Utazás Egyiptomba

Míg az ókorban a gazdag Nílus és az általa létrejött bő termésű talaj jelentette Egyiptom gazdagságát, mára a turizmus lett az egyik legfőbb bevételi forrása az országnak. Hosszú évtizedek óta képes őrizni turistaparadicsom státuszát, az arab országok közül az egyik leglátogatottabb. Nem csupán szezonális turizmusról beszélhetünk, az év bármely szakában több százezer ember dönt úgy, hogy Egyiptomot választja üdülés helyszínéül.

Első sorban történelmi jelentősége és az évezredek alatt kialakult gazdag kultúra teszi ennyire kedvezővé az országot. Az ehhez társuló forró nyári időjárás, mely a sivatagi éghajlat, valamint a Földközi- tenger partvidékén található szubtrópusi éghajlat okoz, csak hab a tortán. Az országba való beutazáshoz vízumra van szükség, ha ez megvan, akkor gond nélkül lehet utazni. Szervezett turistautak keretén belül is lehetőség van az egyiptomi nyaralásra, de a legtöbben maguktól érkeznek az országba. Last minute utaknak köszönhetően, Magyarországról, már 150 ezer forintért el lehet tölteni akár 10-12 napot is az országban. All inclusive hotelek tömkelege fogadja a pihenni és relaxálni vágyó vendégeket.

Természetesen Egyiptomról mindenkinek először a piramisok ugranak be, nincs ez másként a látványosságok esetében sem. A legtöbb turistát a gízai piramisok és a Szfinx érdekli. A gízai piramis együttest három nagy piramis alkotja, a Nagy Hufu Piramis, a Kafhre Piramis és a legkisebb Menkaura. Ezek elé, mint egy őrszem emelkedik Szfinx szobor. Amellett, hogy egy látványos szoborról van szó, különlegessége abban rejlik, hogy egy nagy kőtömbből lett kifaragva. Gíza Észak- Egyiptomban terültén fekszik, és ma már Kairó elővárosaként szolgál. A két várost metróvonal köti össze, így akadálytalanul lehet közlekedni közöttük. Épp ezért, akik ellátogatnak a gízai piramisokhoz, minden bizonnyal tesznek egy kitérőt az úgynevezett középkori Kairóba. Ez a város azon része, ahol még megtalálhatóak a középkori épületek, templomok, mecsetek formájában. Az Egyiptomi Múzeumnak is ez a város ad otthont, ahol az ókori Egyiptomból származó legtöbb lelet megtalálható. Hatalmas piacairól is híres a város, ezek közül a legismertebb a Khan al- Khalili bazár, ahol szinte minden megtalálható.

Kairó és Gíza után a legtöbben Luxor városába látogatnak el, melynek központjában emelkedik a Kr. e. 1400 körül épült Luxor Templom. Igazán naplemente után érdemes felkeresni, mivel éjszakára megvilágítják az egész templomot. Luxorhoz nem messze terül el a Királyok Völgye, mely halott egyiptomi királyok sírjakén funkcionál. A völgy leghíresebb síremlékét, Tutanhamon sírját 1920-ban fedezték fel.

A homokos tengerpartra vágyók, felkereshetik Hurghadat, ahol a búvárkodásnak köszönhetően, gyönyörű korallzátonynak lehetnek szemtanúi az emberek. Az egyiptomi kikötővárost, Alexandriát, is érdemes felkeresni. Csodálatos városról beszélhetünk, a Földközi- tenger gyöngyszemeként is szokás emlegetni. A tengerpart mellett érdemes a város belsőbb területeire is ellátogatni, ahol megcsodálhatják az Abu al-Abbász al-Murszi mecsetet és a mára már, kicsit megkopott Szent Márk-katedrálist.

A fent említett helyszínek megtekintésére, lehetőség van a Níluson való vitorlázás során is. Főleg azoknak ajánlott, akiket nem a luxus vonz Egyiptomba, hanem a tényleges látnivalók és élmények érdeklik. A felucca nevű vitorlás hajóval, a Nílus szinte egész egyiptomi szakasza bejárható. A hajókirándulás során, olyan helyszíneket érintenek, mint például Kairó és Alexandria.

Ezt olvastad már?

Utazás

Balaton, a magyar tenger

Időről időre hallani olyan feltételezésekről, melyek szerint hazánk és Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton kiszáradhat, ha nem gondoskodunk annak megfelelő óvintézkedéseiről. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően nem csak új terek,

Utazás

Tudtad, hogy három Japánkert is van Budapesten?

A japánkert egy közel-keleti stílusban épülő kert, melyet Japán kertművészetének egyik ékköveként írhatunk le. A csodálatos és különleges növényeken, fahidakon és sziklakerteken túl ezek a kertek egy speciális, csakis rájuk

Utazás

Téli vakáció

A nyári szezon után a legforgalmasabb időszak a turizmus életében a karácsony. Egyre többen döntenek úgy, hogy az otthon melege helyett inkább valamelyik wellness szállodában töltik az ünnepeket vagy az