Karácsonyi sütibörze

Gasztró

Minden évben ugyanaz a nóta, diós és mákos bejgli és a jól bevált mézeskalács. Unja már az egész család? Nem csodálom. Persze ezek mind hagyományos karácsonyi sütemények, tehát idén se felejtsd el elkészíteni őket, mert biztosan akadna legalább egy olyan rokon, aki hiányolná a jól megszokott ízeket. De idén, az ünnepi asztal fő desszertje legyen valami más. Ehhez adok most néhány ötletet.

Ambrózia kocka

Már a neve is istenien hangzik, hát még az íze milyen ínycsiklandozó. Az elkészítése mindössze 50 percet vesz igénybe, tehát a nagy ünnepi sürgés forgásban is könnyedén megcsinálhatjuk.

Hozzávalók:

A tészta elkészítéséhez szükség van 20 dkg margarinra, 30 dkg kristálycukorra, amit helyettesíthetünk barna cukorral is. Továbbá 40 dkg lisztre, 4 db tojásra, 1 csomag sütőporra, egy narancs és egy citrom reszelt héjára illetve ezek facsart levére.

Elkészítés:

A tojások felverése az első feladatunk, majd hozzáadjuk a cukrot és a citromok reszelt héját illetve levét, végül a lisztet és a sütőport is hozzákeverjük a masszához. Ha jól elkevertük az összetevőket, kivajazott tepsibe öntjük és kb. 20 percig sütjük. Ezalatt elkészítjük a tésztára kerülő mázat, amely mindössze porcukorból, reszelt citromhéjból, valamint citrom illetve narancs facsart levéből áll. A porcukrot és a gyümölcslét alacsony lángon összekeverjük, majd a kihűlt tészta tetejére kenjük. Végül megszórjuk az egészet cukrozott narancshéjjal.

Pingvin szelet

Az előző recepthez képest, ehhez kicsivel több türelem és hozzáértés szükséges, mivel három rétegből álló desszertről van szó.

Hozzávalók és elkészítés:

Az alapját egy piskóta képezni, amelyhez 1 csomag sütőpor, 3 dkg kakaópor, 16 dkg liszt, 15 dkg kristálycukor, 3 evőkanál víz és 6 db tojás szükségeltetik.

A tojásokat gondosan szétválasztjuk, majd a fehérjéből és a cukor feléből kemény habot verünk. A tojás sárgáját a vízzel és a maradék cukorral krémesre keverjük. Ezután a fehérjehabot és a cukros masszát összekeverjük a sütőporos liszttel és a kakaóporral. Simára keverjük, végül egy kivajazott tepsibe öntjük.

Míg sül a piskótánk, elkészíthetjük a következő réteget, amihez 3dl tej, 5dl tejszín és 10 g tortazselé szükséges. A tortazselét fél dl tejben lassú tűzön csomómentesre főzzük, majd a maradék tejhez óvatosan hozzáöntjük. Eközben a tejszínt habbá verjük és a tejjel elkevert zselatinhoz adjuk.

Ezután már csak a mázat kell elkészíteni, ami 1,5 dl tejet, 35 g étcsokoládét és 10 dkg margarint igényel. Az összes hozzávalót lassan felmelegítjük, miután besűrűsödött, hagyjuk kihűlni.

Elkészültünk az összes réteggel, már csak egymásra kell pakolni őket. A piskótatésztánkat vágjuk ketté, az alját hagyjuk a tepsiben, erre kenjünk egy réteg krémet, majd a csokoládémáz harmadával öntsük le. A következő réteg ismét a krém lesz, melyre rákerül a piskótánk felső része, arra pedig ráfolyatjuk a maradék csokimázunkat. Süteményünk tetejére ráreszelhetjük a maradék étcsokoládét dekoráció gyanánt.

Karácsonyi áfonyakrém torta

Végezetül álljon itt egy igazán karácsonyi torta recept, és arra is mindjárt rájöttök, hogy miért.

Hozzávalók:

Az egyik legfontosabb összetevője a mézeskalács, amiből 20 dkg kell hozzá. Továbbá 10 dkg étcsokoládé és ugyanennyi tejcsokoládé, 4 dkg margarin, 10 dkg zselatin, 5 dl zsírszegény joghurt, 2,5 dl tejföl, 1 csomag vaníliás cukor, 7,5 dkg kristálycukor, citromlé, áfonyadzsem, 2,5 dl habtejszín, kevés olaj.

Elkészítés:

Először a mézeskalácsot apróra törjük. Mindkét csokoládé felét margarinnal vízgőz felett megolvasztjuk, majd a zúzott mézeskaláccsal összedolgozzuk. Kiolajozott tortaformába tesszük és egy órára a hűtőbe helyezzük. A zselatint kevés vízzel alacsony hőfokon feloldjuk, majd összekeverjük a joghurtból, tejfölből, vaníliás cukorból, citromléből és áfonyadzsemből készült krémmel. Ehhez hozzáadjuk a tejszínből felvert habot, majd az egészet a tortánkra simítjuk. A maradék csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd alufóliára csurgatjuk. A megszilárdult csokidarabokat a torta díszítéséhez használjuk fel.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Facebook oldal
Friss bejegyzések
Népszerű címkék