Nyáron annyi friss gyümölcs és zöldség áll a rendelkezésünkre, hogy kár volna gyógyszertári vitaminokkal tömnünk magunkat. Helyette irány a zöldséges vagy a helyi piac, ahonnan vitamindús zöldségekre és gyümölcsökre tehetünk szert.
A nyár egyik legnagyobb slágere a földi eper. Ez a korai érésű gyümölcs mind alakjával, mind élénk piros színével és isteni finom ízével, teljesen magával ragadja az embert. Ezen tulajdonságai mellett egy vitaminban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsről beszélhetünk. Tartalmaz C-, A-, B1- illetve B2 vitaminokat, emellett megtalálható benne a vas, cink, kalcium, kálium és magnézium is. Kevesen tudják, hogy az epernek még fogyasztó hatása is van, emellett kitűnően ápolja a bőrt, akár megesszük, akár krémet készítünk belőle. Mindemellett vértisztító és baktérium ölő hatásáról is ismert.
Legyen fekete vagy piros, a ribizli így is úgy is finom, azok számára meg főleg, akik a nyári melegben inkább a fanyarabb ízű finomságokat kedvelik. A ribizli a népi gyógyászatban is jól ismert gyümölcs, elsősorban azoknak ajánlják, akik izomfájdalmakban szenvednek. Az ízületekben lerakódott kristályokat eltávolítja, és olyan betegségeket szüntet meg mint a köszvény. Lehangolt, fáradékonyságban szenvedőknek is ajánlott a fogyasztása, mivel pezsdítően hat az elmére. Az eperhez hasonlóan a bőrrel is csodákat tesz, használják például az ekcéma kezelésére, és más hasonló, erős viszketéssel járó bőrbetegségekre is.
Néhányan hajlamosak összetéveszteni az áfonyát a fekete ribizlivel, ám ha jobban megnézzük az áfonya inkább kékes lilás színű, mint fekete, a külsején pedig némi hamvasságot lehet felfedezni. Fantasztikus gyümölcsről van szó, amellett hogy irtó finom, rengeteg betegség megelőzésére szolgál. Antioxidáns tartalma miatt rendkívül jó a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának csökkentésére. Egyaránt csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterin szintet is. Az idősebb korosztálynak napi szinten ajánlott az áfonya, mivel javítja a látást, és még a memóriára is jótékony hatással van. Ha boltban vásároljuk, vagy a kertből szedjük le, ügyeljünk arra, hogy csak is az igazán sötét színűeket vegyük magunkhoz, hiszen ez jelzi az érettségüket, ami egyet jelent azzal is, hogy azok a legegészségesebbek.
Szerintem nincs a világon olyan ember, vagy ha mégis, igen kicsi lehet a táboruk, akik ne szeretnék a görögdinnyét. A legnagyobb antioxidáns tartalmú gyümölcs, mely nagy mennyiségben tartalmaz még A- és C- vitamint, illetve B1- és B6 vitamint is. A magas antioxidáns tartalomnak köszönhetően csökkenti a rák és szívroham előfordulását a fogyasztók körében. Alacsony kalória tartalma miatt egyáltalán nem hizlal, jól beépíthető egy nyári diétás étrendbe, de méregtelenítőként is kitűnően hat, magas víztartalma miatt. Bátran lehet hinni a régi népszokásnak, miszerint vásárláskor meg kell paskolni a dinnye külsejét, és amelyik a leginkább kong, az a legérettebb.
Az előbb felsorolt gyümölcsök mindegyikéből könnyen készíthetünk hűsítő koktélt vagy turmixot a nyári melegben. Tegyünk egy tálba kimagozott kockára vágott görögdinnyét, szórjuk meg gazdagon áfonyával és ribizlivel. Az egészet öntsük fel kókusztejjel és turmixoljuk össze. Az így elkészült turmixba daraboljunk epret, majd csurgassunk az egészre mézet. Ha nem találjuk elég hidegnek, némi jégkockát is tehetünk hozzá. Végül öntsük egy nagy pohárba, a szélére tűzzünk egy epret. Lógassuk lábunkat a medencében, és közben kortyoljunk nagyokat az ínycsiklandozó gyümölcs mixünkből.