Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világon minden harmadik felnőtt túlsúlyos, és minden tizedik kövér. A KSH adatai szerint a magyar lakosság közel 60 százaléka küzd túlsúllyal. Az elhízás, amely egyre több gyereket is érint, nemcsak esztétikai, hanem komoly egészségi probléma is, ezért nagyon fontos a testsúly csökkentése észszerű fogyókúrával.
A túlsúly számos betegség kialakulására hajlamosít, hozzájárulhat többek között a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az epekövesség, a köszvény, bizonyos nőgyógyászati problémák a mozgásszervi vagy a daganatos betegségek létrejöttéhez. Nem véletlenül sorolja a WHO a tíz legsúlyosabb „kór” közé az elhízást. Arról, hogy mi áll a hátterében, és mit tehetünk a hatékony, tartós testsúlycsökkentés, az egészséges életmód érdekében, megpróbáljuk röviden összefoglalni.
Tartalom
Mit tehetünk a hatékony fogyás érdekében?
A hatékony fogyás sokak számára a gyors és drasztikus testsúlycsökkenést jelenti, tartósabb eredményt érhetünk el, ha a „kampányszerű”, szigorú fogyókúra helyett fokozatos, hosszú távú fogyást tüzünk ki célként. Ehhez olyan életmódváltás szükséges, amelynek egyik fontos pillére a megfelelő táplálkozás. Ez nemcsak a zsírfogyasztás visszaszorítását jelenti, hanem a gyors vércukorszint-emelkedést okozó élelmiszerek (a szénhidrátok, a fehér lisztből készült termékek, a fehér rizs, a jázmin rizs és a burgonya) csökkentését is.
Ezek ugyanis nem tartalmaznak élelmi rostokat, amelyek fokozott fogyasztása azért fontos, mert lassítják a szénhidrátok felszívódását. Fontos a mozgásszegény életmód felszámolása is, mivel a rendszeres sport hosszú távon gyorsítja az anyagcserét. Sok esetben pszichés okok állnak az elhízás hátterében -a túlsúlyos emberek gyakran védőfalat akarnak emelni maguk köré, és ezt testileg is megjelenítik. Az evés sokaknak pótcselekvés, ami gyakran a stressz következménye.
Miért érdemes hosszú távú fogyókúrába kezdenünk, és mit jelent ez?
Szervezetünk úgy szabályozza testsúlyunkat, mint egy termosztát a ház hőmérsékletét. Minden ember szervezetének van egy ideális testsúly-célértéke. Amikor hirtelen fogyunk, akkor a szervezet éhezést érzékel, és ezt a célértéket magasabbra állítja azért, hogy ha legközelebb tápanyaghoz jut, akkor képes legyen raktározni, vagyis felkészüljön a következő éhezésre. Ezért fordul elő, hogy a drasztikus fogyókúrával egyre nehezebben csökken a testsúly, és a kúra után pedig jobban hízunk. A két-háromhetes fogyókúrák helyett célszerűbb legalább féléves távlatban gondolkodnunk. Igaz, így lassabban fogyunk, de hosszú távon hatásosabb a folyamat.
Érdemes a fogyást mikroelemeket, növényi hatóanyagokat tartalmazó fogyasztószerekkel, étrend-kiegészítőkkel is segíteni?
Igen. Olyan hatóanyagokkal tehetjük sikeresebbé a fogyást, amelyek egyrészt javítanak a cukorfeldolgozás elégtelenségén, amit a sejteknek a felszaporodott zsírszövet következtében kialakult, inzulin iránti csökkent érzékenysége okoz. A zsírszövet ugyanis leptineket termel, ezek a hormonok gátolják a sejtek inzulinérzékenységét, így az kevésbé tudja kifejteni a hatását. Az inzulin segíti a sejteket a cukor felvételében, illetve a zsírsejteket a felesleg elraktározásában.
Hatékony működése hiányában a vér cukorszintje megemelkedik, és a felesleget a szervezet zsírrá alakítja, azaz tovább nő a zsírfelhalmozódás. Ez egy ördögi kör, amit meg kell szakítani! Fokozni kell továbbá a zsírok lebontását, illetve lassítani kell mind a szénhidrátok, mind a zsírok felszívódását. Ez utóbbi pozitívan hat a koleszterin-anyagcserére is, hiszen a koleszterin körforgást végez a bél és a máj között, így a zsírelszívódás lassításával ez a folyamat is lassul, ami a rossz koleszterinszintjének csökkenéséhez vezet.
Mivel lehet fokozni a sejtek inzulin iránti érzékenységét?
Erre szolgál a króm, amely szükséges az inzulin működéséhez – annak egyik legfontosabb segítőjeként, kofaktoraként szerepet játszik a cukoranyagcserében. Számos klinikai vizsgálat is igazolja, hogy a króm képes javítani a sejtek inzulinérzékenységét, ezáltal fokozni a szénhidrátok és zsírok anyagcseréjét. A krómot természetes úton teljes kiőrlésű gabonával, sörélesztővel, sajttal, hüvelyesekkel, húsokkal és májjal is be lehet vinni a szervezetbe, sajnos azonban szájon keresztül nehezen szívódik fel.
A krómvegyületek közül a króm pikolinát, illetve a kolloidális készítmények a legjobban hasznosuló formák. Érdemes tudni, hogy a szervezet krómszintje a korral előrehaladva csökken, és azt is, hogy a cukorbetegekre – mint ahogy azt több tanulmány is alátámasztja – alacsonyabb krómszint jellemző, mint egészséges társakra, ezért az ő szervezetük fokozott krómpótlást igényel. Krómallergia esetén előfordulhatnak allergiás reakciók, például bőrgyulladás, bőrkiütés vagy viszketés, ilyenkor nem ajánlott a krómtartalmú készítmények fogyasztása.
Milyen hatóanyagokkal lassíthatjuk a zsírok és a szénhidrátok felszívódását?
A növényi hatóanyagok közül viszonylag újdonságnak számít a neopuntia, ami a fügekaktusz (Opuntia ficus indica) aktív hatóanyaga. Megfigyelték, hogy a fügekaktusz fogyasztói között kevesebb a túlsúlyos és a cukorbeteg. Magas rosttartalmának köszönhetően ugyanis lassítja a szénhidrátok felszívódását, és mivel a zsírokat hozzáférhetetlenné teszi az emésztőenzimek számára, így mintegy 25 százalékkal csökkenti felszívódásukat is.
Egy vizsgálat szerint azonban ez a fajta „zsírkötési” folyamat nem befolyásolja a zsíroldékony vitaminok (A-, D-, E- és K- vitamin) felszívódását. A neopuntia beavatkozik a koleszterin körforgásába is: a rossz (LDL) koleszterinszintjét körülbelül tíz százalékkal képes csökkenteni a jó (HQL) koleszterinszintjének emelése mellett, továbbá növeli a sportteljesítményt is.
Mit tehetünk a szervezeten belüli zsírfelhalmozódás ellen?
Ebben egy másik növény, az ajurvédikus orvoslás által több ezer éve használt, Indiában és Thaiföldön honos édesgyökér (Garcinia cambogia) segíthet. Ennek fő hatóanyaga a hidroxi-citromsav (HCA), amely a szénhidrátok zsírokká történő átalakítását gátolja a sejtekben.
Ráadásul a szénhidrátok zsírokká alakulása során egy olyan köztes molekula is keletkezik, amely a zsírbontást gátolja azáltal, hogy megakadályozza a zsírsavak bejutását a sejtek „energia-gyáraiba”, a mitokondriumokba. Ennek a köztes molekulának a kialakulását is gátolja a HCA. A zsírsavak mitokondriumokba jutását egyébként az L-karnitin nevű aminosav segíti elő egy enzimmel együttműködve, ezért az L-karnitint zsírbontó aminosavnak is nevezik.
Ez az aminosav olyan természetes anyag, amely az állati és a növényi eredetű táplálékokban, valamint szervezetünkben egyaránt megtalálható. Az emberi szervezet bioszintézissel állítja elő. Nem közvetlenül bontja a zsírokat, hanem elősegíti a zsírbontásban részt vevő enzimek munkáját. Ezen enzimek működését a Garcinia cambogia hatóanyaga is segíti, ezért a két anyag együttes bevitele növeli a fogyás sikerességét.
A HCA hatása tehát kettős: nemcsak a zsír felépülését gátolja, hanem lebontását is lehetővé tesz akkor, amikor az normálisan nem menne végbe. Ez az egész folyamat ugyanis akkor lép működésbe, amikor szénhidrát-túlkínálat van a szervezetben, és az raktározási üzemmódra kapcsolna. Így kénytelen elégetni a fölösleges cukrot, ami energiatermeléshez és ebből következően étvágycsökkenéshez vezet.
Vannak egyéb jótékony hatásai is a Garcinia cambogiának, illetve az L-karnitinnek?
A Garcinia cambogiát az ajurvédikus orvoslásban a Pitta minőség, vagyis a tűz, a szárazság és a forróság kiegyensúlyozására, például lázcsillapításra vagy a bőr égető érzésének nyugtatására használják, de a tűz kiegyensúlyozásán keresztül javítja a kedélyállapotot, fokozza az elégedettség érzését, és csökkenti a sóvárgást, ami szintén hozzájárul az étvágycsökkentő hatáshoz.
Hatóanyaga, a HCA ezenkívül fokozza a nemi vágyat is. Az L-karnitin legfontosabb szerepe a zsírbontásban való közreműködés. Mivel azonban a zsír bontásakor méreganyagok szabadulnak fel, így az L-karnitin közvetett módon segíti a szervezet méregtelenítését is.