Házi immunerősítők

Életmód

Beköszöntöttek a hideg téli hónapok, és ezzel a csúnya megfázások ideje is elkezdődött. Nem elég, ha az otthon melegében vagy a téli ruházatunkban bízunk, amint kitesszük a lábunkat, köhögő és szipogó emberek vesznek minket körül, ami a saját egészségünkre is fenyegetően hat. Akik nap mint nap tömegközlekedéssel utaznak, még inkább kiteszik magukat a bacilusoknak.

Ahhoz, hogy nagyobb eséllyel vegyük fel a küzdelmet ellenük, fel kell erősítenünk az immunrendszerünket. Ezt tehetjük a patikában kapható vitaminokkal, friss gyümölcsökkel vagy házi praktikákkal. Utóbbit ajánlatos inkább kipróbálni, mivel a legtöbb régre visszanyúló néphagyományokból ered és hát köztudott, hogy őseink mennyivel jobban ellenálltak a betegségeknek…

Amellett, hogy hatásosak, még az elkészítésük is egyszerű az egyes immunerősítőknek. Ki gondolná, hogy citrom és fokhagyma kombinálásával is erősíthetjük szervezetünket. A sikeres kúrához három közepes fej fokhagymára, négy citromra valamint némi vízre van szükség. Az talán mindenki számára ismert, hogy a citrom C vitamint tartalmaz. De arról sem árt tudni, hogy emellett vértisztító és bélféreg hajtó hatása is van. Oldja és eltávolítja a szervetlen sókat, ezrét van az, hogy ha citromlevet fogyasztunk, akkor fokozza a nyálelválasztást és kevésbé érezzük magunkat szomjasnak. A citrom pozitív hatásaként emelhető még ki, hogy fiatalítólag hat a bőrre, és akár a hajhullás ellenszereként is lehet használni, regeneráló hatása miatt.

A fokhagyma a C vitamin mellett még számos vitamint rejt magába, úgymint A B és E vitamint. Nem is gondolnánk, hogy mennyi minden gyógyítására alkalmas. Tökéletes a baktériumok, vírusok és gombás fertőzések kezelésére. Bár kellemetlen szájízt hagy maga után, remek béltisztító, és az emésztésnek is jót tesz. Ismert még a vérnyomás csökkentő hatásáról is. Mindezek miatt érdemes elkészíteni ezt az immunerősítő koktélt. Facsarjuk bele mindegyik citrom levét egy liter vízbe, a fokhagymákat fokhagyma nyomóval törjük apróra és adjuk a citromos vízhez, majd alaposan rázzuk össze. Mivel naponta csak egy kanállal, lehetőleg éhgyomorra kell belőle fogyasztani, érdemes hűtőben tárolni, hogy hosszú ideig elálljon.

Valljuk be, hogy az így elkészült koktélnak nincs túl kecsegtető íze, ezért ajánlok egy másik immunerősítőt, hasonló, ám ízletesebb összetevőkből. Ehhez is szükség van fokhagymára és citromra, illetve mézre, ami kicsit barátságosabbá teheti a készítményt. Vágjuk ketté a citromot és facsarjuk ki az egyik félnek a levét. Két fokhagyma gerezded nyomjunk össze, vagy vágjuk apró darabokra. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát és a borsot a citromléhez. Hagyjuk, hogy kicsit összeérjenek, majd adjuk hozzá a mézet is. Keverjük össze a masszát és kanalazzuk a kifacsart fél citromra. Ezután már nincs más hátra, mint egy falásra, a citrom rostjával együtt megegyük a mézes citromos készítményt.

Maradva a citromnál, egy újabb citrusos finomsággal állok elő. Ígérem ez már tényleg finom lesz, akár desszertként is fogyasztható. Szükség van hozzá egy citromra, két almára, egy kávéskanálnyi reszelt gyömbérre és mézre. A gyömbérről eddig még nem eset szó, hogy miért jó a szervezetünknek. Nos, gyógyító ereje a benne rejlő illóolajokból ered, mely csökkenti a nyálkahártyák irritációját, ezért is ajánlják megfázás és hörghurut kezelésére. A népi hiedelmek úgy tartják, hogy a memóriára is pozitív hatással van. Tehát: Reszeljük le az almát, adjuk hozzá a már lereszelt gyömbért, majd facsarjuk rá a citrom levét (kerülhet bele a rostokból is). Ízesítsük mézzel, tetszés szerint.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email