Ízesítenek, illatosítanak, lazítanak – testnek és léleknek egyaránt jólesnek. Míg az olajok egyes fajtái a konyhában kapnak főszerepet, addig más típusai a masszázsokat, a fürdést vagy a szaunázást teszik tökéletessé. Ismerkedjünk meg velük jobban.
A hidegen sajtolt olajok választéka nagyon széles, ami azért is jó hír, mert gyakori használatukkal nemcsak változatosan dobhatjuk fel ételeink ízét, hanem az egészségünkért is sokat tehetünk. Mivel a hidegen sajtolás során nem használnak kémia anyagokat, így ezekben az olajokban rengeteg az értékes összetevő. Az olívaolaj esszenciális telítetlen zsírsavai és antioxidánsai elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen védenek, a dióolaj az idegrendszernek tesz jót, a tökmagolaj igazi vitaminbomba, míg a mákolaj a csontok erősítésére kiváló. Hogyan használjuk? Keverhetjük salátákba, megpötytyözhetjük velük a krémleveseket, csepegtethetjük pirítósra, de különösen jó immunerősítő, ha éhgyomorra fogyasztunk egy evőkanállal a kedvenc hidegen sajtolt olajunkból.
Legyen szó szaunázásról, masszázsról vagy egy forró fürdőről, ha jól választunk hozzá illóolajat, még hatékonyabbá és kellemesebbé tehetjük a kikapcsolódásunkat. Mivel az illóolajok egyszerre érintkeznek a légútjainkkal és a bőrünkkel, elég belőlük néhány csepp, hogy áldásos hatásukat érezzük. Az eukaliptusz- és a fenyőolaj tisztítja a légutakat, ezért jól jön egy kezdődő náthánál, a citromolaj élénkít és frissít, a borsmentaolaj idegnyugtató és fejfájáscsökkentő, a levendulaolaj kiváló stresszűző, a gyömbér- és az ylang-ylangolaj pedig a szexuális vágyat is serkenti. Hogyan használjuk? Az illóolajakat ne alkalmazzuk töményen, mert allergizálhatnak! Használat előtt mindig oldjuk fel őket kevés vízben vagy bázisolajban, és úgy adjuk a fürdővizünkhöz, vagy csepegtessük a szaunában lévő kövekre.