A télen megvásárolható zöldségekkel és gyümölcsökkel az a gond, hogy vitaminban nem túl gazdagok. Hiába vásároljuk meg azokat a piacról, mivel nem frissen termettek, szüretelésük óta már hosszú idő telt el, így folyamatosan veszítenek vitamintartalmukból. A jó idő és a tavasz beköszöntével viszont lehetőségünk nyílik, hogy újra friss alapanyagokból készítsünk finomabbnál finomabb fogásokat.

Zöldséges tésztasaláta

Márciusban már találkozhatunk a zöldségeseknél a pirosló retekkel. Sok benne a C-vitamin és a vas, emellett tartalmaz magnéziumot és folsavat is. Serkenti az emésztést, ezért ajánlott a fogyni vágyóknak. Ez a finom zöldség nem csak szendvicseinket aranyozhatja be, de akár főételt is készíthetünk belőle.

Hozzávalók

A saláta elkészítéséhez szükség van:

  • 1 csomag tésztára (ha lehetőségünk van rá válasszunk durumlisztből készültet)
  • 5 darab friss retekre
  • 1 fél kaliforniai paprikára
  • 1 paradicsomra
  • 2 szál újhagymára
  • Ha nem túl érzékeny a gyomrunk, rakhatunk bele két gerezd fokhagymát is
  • Mindemellett kelleni fog még frissen őrölt bors, só, balzsamecet és olívaolaj

Elkészítés

Először is főzzük ki a tésztát enyhén ecetes, sós vízben. Míg fő, előkészíthetjük a zöldségeket. A retket vágjuk vékony karikákra, a paradicsomot és a paprikát pedig kockázzuk fel. Az újhagymát zöldjével együtt karikázzuk fel, a fokhagymát pedig vágjuk apró darabokra. Ha mindezzel megvagyunk, a zöldségeket dinszteljük meg kevés olívaolajon, majd öntsünk hozzá kevés vizet, hogy alaposan megpuhuljanak a zöldségek. Miután elforrta az összes vizet, borítsuk rá a tésztát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor csurgathatunk rá majonézt vagy tejfölt is.

Fenyőmagos spárgakrémleves

A tavasz egyik legjobb méregtelenítője a spárga. Bár elég borsos ára van, néha megéri áldozni rá, mivel gazdag A-, B1- , B2- és C-vitaminban is. Készítsetek hát belőle, ínycsiklandozó krémlevest.

Hozzávalók

Mielőtt hozzálátnánk főzni, szerezzük be az alábbi összetevőket:

  • 10 dkg füstölt sajt
  • néhány szem fenyőmag
  • 3dl tejszín
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 1 csokor friss petrezselyem zöld
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 50 dkg spárga

Elkészítés

Távolítsuk el a spárgák fejét és vágjuk apróra a hagymával együtt, és pirítsuk meg őket a vajon. Némi párolás után adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöld felét. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a lisztet és öntsük fel némi vízzel. Pár perc főzés után turmixoljuk le. Ezután öntsük hozzá a tejszínt és forraljuk össze még egyszer az egészet. Tálaláskor szórjuk meg pirított fenyőmaggal és a maradék petrezselyemzölddel, valamint reszelt füstölt sajttal.

Rakott karalábé

A tavasz legfinomabb zöldsége a karalábé. Ha tehetem, nyersen fogyasztom, mintha csak almát rágcsálnék. A karalábé ismert jótékony hatásairól, omega 3 zsírsavat tartalmaz, emellett vízhajtó hatása miatt remek vesetisztító is.

Hozzávalók

Az elkészítéséhez kelleni fog:

  • 5 fej karalábé
  • 50 dkg darált hús
  • 1 vöröshagyma
  • 1 paprika
  • 2 paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • néhány csík bacon
  • 1 pohár tejföl
  • 1 tojás
  • 1 csésze rizs
  • őrölt bors
  • majoránna
  • babérlevél
  • fűszerpaprika

Elkészítés

Kezdjük először a karalábé megpucolásával és karikára vágásával. Ha ezzel megvagyunk, sós vízben főzzük meg, a rizst ugyancsak. A darált húst akárcsak egy pörköltet készítsük el, a paradicsom és paprika hozzáadásával. Ezután már csak egy kivajazott hőálló tálba kell rétegeznünk az összetevőket, egy réteg karalábé, egy réteg rizs és hús, majd újra karalábé. Végül a tejfölben elkevert tojást öntsük a tetejére és borítsuk be a baconnel.