Míg a téli hónapokban inkább a csokiban úszó, habos babos süteményeket részesítjük előnyben, úgy a tavasz beköszöntével egyre inkább vágyunk a friss gyümölcsökből készült könnyed desszertekre. Bármilyen gyümölcsből készült finomságokat készíthetünk, ám én mégis azt ajánlom, hogy próbáljunk meg friss, tavasszal érő gyümölcsökből desszertet kreálni.

Epres muffin citromos habkrémmel

A korai érésű eprekből akár már májusban készíthetünk finomságokat. A világ egyik legegyszerűbb süteménye a muffin. Egyszerűségében az a nagyszerű, hogy szinte bármivel meg lehet bolondítani.

Hozzávalók

Ehhez az epres finomsághoz mindössze

  • 12 dkg vajra
  • 16 dkg cukorra
  • 4 db tojásra
  • 40 dkg lisztre
  • 2 kávéskanál sütőporra
  • némi reszelt citromhéjra
  • 3 dl tejre
  • 50 dkg friss eperre

lesz szükségünk.

Elkészítés

Olvasszuk meg a vajat, hogy könnyebben hozzá keverhessük a cukrot. Miután elértük a habos állagot, adjuk hozzá a sütőport, lisztet, tojást és végül a tejet. Ezeket is keverjük alaposan össze, majd reszeljük rá a citrom héját és adjuk a masszához a darabokra vágott epreket. Ezután már csak annyi a teendőnk, hogy a kimargarinozott muffin formákba öntsük a tésztát és kb 20 perc alatt készre süssük.

Míg a tésztánk sül, elkészíthetjük a citromos habot.

Hozzávalók

Ehhez szükségünk lesz

  • 5 dkg porcukorra
  • 8 dkg vajra
  • néhány csepp frissen facsart citromlére
  • a maradék reszelt citrom héjra
  • 5 dkg mascarpone

Elkészítés

Ajánlott megint a vaj megolvasztásával kezdeni a műveletet, ehhez adjuk hozzá a porcukrot és keverjük krémes állagúra. Reszeljük hozzá a citrom héját és levét, végül keverjük bele a mascarponét is. Az így elkészült habot tegyük habzsákba és nyomjuk a kihűlt muffinok tetejére.

Cseresznyés joghurtos bögrés süti

Manapság nagy közkedveltségnek örvendnek az úgynevezett bögrés sütemények. Nevüket onnan kapták, hogy a legtöbb hozzávalót egy bögre segítségével kell kimérni, így azok számára is könnyen elkészíthető, akik nem rendelkeznek igazán jól felszerelt konyhával. A megfelelő adagok kiméréséhez egy 2,5 dl-es bögrére lesz szükségünk és az alábbi összetevőkre.

Hozzávalók

  • 5 dl natúr vagy ízesített joghurt
  • 2 bögre cukor
  • 4 bögre finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,5 dl napraforgó olaj
  • 3 db tojás
  • 1 csipet só
  • 50 dkg magozott cseresznye

Elkészítés

Egy tálban keverjük össze a joghurtot a cukorral és a liszttel, adjuk hozzá a sütőport és a csipet sót, majd öntsük a masszához az olajat és a tojásokat. A cseresznyéket kétféleképpen is hozzáadhatjuk a tésztához. Az egyik lehetőség, ha még a masszával elkeverjük és úgy öntjük ki a tepsibe, vagy csinálhatjuk úgy is, hogy a masszát tepsibe öntjük, majd egyenletesen megszórjuk a cseresznyével. Bárhogy is döntünk, ha kisült a tészta, hintsük meg porcukorral a tetejét és már tálalhatjuk is.

Ribizlis túrótorta

A végére tartogattam személyes nagy kedvencemet, a ribizlivel bolondított túrótortát. Elkészítése valamivel bonyolultabb, mint az előbbieknek, de bátran ajánlom mindenkinek, hogy vágjon bele, az eredmény egyszerűen isteni.

Hozzávalók

A tészta elkészítéséhez

  • 22 dkg finomliszt
  • 14 dkg margarin
  • 2 dkg natúr kakaópor
  • 7 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej

szükséges.

Elkészítés

A tojás és a tej kivételével mindent összekeverünk, végül ezeket is hozzáadjuk, és puha tésztát gyúrunk belőle. Végül egy piteformába tesszük a tésztát.

Hozzávalók

A töltelékhez kelleni fog

  • 25 dkg tehéntúró
  • 15 dkg tejföl
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 5 dkg puha vaj
  • 2,5 dkg liszt

Elkészítés

Az összetevőket híg állagúra keverjük, és a formába öntjük, majd körülbelül egy órára sütőbe tesszük. Süteményünk tetejére kerül 20 dkg friss ribizli és színtelen vagy piros tortazselé.