Míg a téli hónapokban inkább a csokiban úszó, habos babos süteményeket részesítjük előnyben, úgy a tavasz beköszöntével egyre inkább vágyunk a friss gyümölcsökből készült könnyed desszertekre. Bármilyen gyümölcsből készült finomságokat készíthetünk, ám én mégis azt ajánlom, hogy próbáljunk meg friss, tavasszal érő gyümölcsökből desszertet kreálni.
A korai érésű eprekből akár már májusban készíthetünk finomságokat. A világ egyik legegyszerűbb süteménye a muffin. Egyszerűségében az a nagyszerű, hogy szinte bármivel meg lehet bolondítani.
Ehhez az epres finomsághoz mindössze 12 dkg vajra, 16 dkg cukorra, 4 db tojásra, 40 dkg lisztre, 2 kávéskanál sütőporra, némi reszelt citromhéjra, 3 dl tejre és a fő összetevőre, 50 dkg friss eperre lesz szükségünk.
Olvasszuk meg a vajat, hogy könnyebben hozzá keverhessük a cukrot. Miután elértük a habos állagot, adjuk hozzá a sütőport, lisztet, tojást és végül a tejet. Ezeket is keverjük alaposan össze, majd reszeljük rá a citrom héját és adjuk a masszához a darabokra vágott epreket. Ezután már csak annyi a teendőnk, hogy a kimargarinozott muffin formákba öntsük a tésztát és kb 20 perc alatt készre süssük.
Míg a tésztánk sül, elkészíthetjük a citromos habot.
Ehhez szükségünk lesz 5 dkg porcukorra, 8 dkg vajra, néhány csepp frissen facsart citromlére, a maradék reszelt citrom héjra valamint 5dkg mascarponéra.
Ajánlott megint a vaj megolvasztásával kezdeni a műveletet, ehhez adjuk hozzá a porcukrot és keverjük krémes állagúra. Reszeljük hozzá a citrom héját és levét, végül keverjük bele a mascarponét is. Az így elkészült habot tegyük habzsákba és nyomjuk a kihűlt muffinok tetejére.
Manapság nagy közkedveltségnek örvendnek az úgynevezett bögrés sütemények. Nevüket onnan kapták, hogy a legtöbb hozzávalót egy bögre segítségével kell kimérni, így azok számára is könnyen elkészíthető, akik nem rendelkeznek igazán jól felszerelt konyhával. A megfelelő adagok kiméréséhez egy 2,5 dl-es bögrére lesz szükségünk és az alábbi összetevőkre.
5 dl natúr vagy ízesített joghurt, 2 bögre cukor, 4 bögre finomliszt, 1 csomag sütőpor, 1,5 dl napraforgó olaj, 3 darabra tojás, 1 csipet só és végül 50 dkg magozott cseresznye.
Egy tálban keverjük össze a joghurtot a cukorral és a liszttel, adjuk hozzá a sütőport és a csipet sót, majd öntsük a masszához az olajat és a tojásokat. A cseresznyéket kétféleképpen is hozzáadhatjuk a tésztához. Az egyik lehetőség, ha még a masszával elkeverjük és úgy öntjük ki a tepsibe, vagy csinálhatjuk úgy is, hogy a masszát tepsibe öntjük, majd egyenletesen megszórjuk a cseresznyével. Bárhogy is döntünk, ha kisült a tészta, hintsük meg porcukorral a tetejét és már tálalhatjuk is.
A végére tartogattam személyes nagy kedvencemet, a ribizlivel bolondított túrótortát. Elkészítése valamivel bonyolultabb, mint az előbbieknek, de bátran ajánlom mindenkinek, hogy vágjon bele, az eredmény egyszerűen isteni.
A tészta elkészítéséhez 22 dkg finomliszt, 14 dkg margarin, 2 dkg natúr kakaópor, 7 dkg porcukor, 1 db tojás és 1 dl tej szükséges.
A tojás és a tej kivételével mindent összekeverünk, végül ezeket is hozzáadjuk, és puha tésztát gyúrunk belőle. Végül egy piteformába tesszük a tésztát.
A töltelékhez kelleni fog 25 dkg tehéntúró, 15 dkg tejföl, 10 dkg cukor, 1 citrom héja, 1 csomag vaníliás cukor, 3 db tojás, 5 dkg puha vaj és 2,5 dkg liszt.
Az összetevőket híg állagúra keverjük, és a formába öntjük, majd körülbelül egy órára sütőbe tesszük. Süteményünk tetejére kerül 20 dkg friss ribizli és színtelen vagy piros tortazselé.