Míg a téli hónapokban inkább a csokiban úszó, habos babos süteményeket részesítjük előnyben, úgy a tavasz beköszöntével egyre inkább vágyunk a friss gyümölcsökből készült könnyed desszertekre. Bármilyen gyümölcsből készült finomságokat készíthetünk, ám én mégis azt ajánlom, hogy próbáljunk meg friss, tavasszal érő gyümölcsökből desszertet kreálni.
Epres muffin citromos habkrémmel
A korai érésű eprekből akár már májusban készíthetünk finomságokat. A világ egyik legegyszerűbb süteménye a muffin. Egyszerűségében az a nagyszerű, hogy szinte bármivel meg lehet bolondítani.
Hozzávalók
Ehhez az epres finomsághoz mindössze
- 12 dkg vajra
- 16 dkg cukorra
- 4 db tojásra
- 40 dkg lisztre
- 2 kávéskanál sütőporra
- némi reszelt citromhéjra
- 3 dl tejre
- 50 dkg friss eperre
lesz szükségünk.
Elkészítés
Olvasszuk meg a vajat, hogy könnyebben hozzá keverhessük a cukrot. Miután elértük a habos állagot, adjuk hozzá a sütőport, lisztet, tojást és végül a tejet. Ezeket is keverjük alaposan össze, majd reszeljük rá a citrom héját és adjuk a masszához a darabokra vágott epreket. Ezután már csak annyi a teendőnk, hogy a kimargarinozott muffin formákba öntsük a tésztát és kb 20 perc alatt készre süssük.
Míg a tésztánk sül, elkészíthetjük a citromos habot.
Hozzávalók
Ehhez szükségünk lesz
- 5 dkg porcukorra
- 8 dkg vajra
- néhány csepp frissen facsart citromlére
- a maradék reszelt citrom héjra
- 5 dkg mascarpone
Elkészítés
Ajánlott megint a vaj megolvasztásával kezdeni a műveletet, ehhez adjuk hozzá a porcukrot és keverjük krémes állagúra. Reszeljük hozzá a citrom héját és levét, végül keverjük bele a mascarponét is. Az így elkészült habot tegyük habzsákba és nyomjuk a kihűlt muffinok tetejére.
Cseresznyés joghurtos bögrés süti
Manapság nagy közkedveltségnek örvendnek az úgynevezett bögrés sütemények. Nevüket onnan kapták, hogy a legtöbb hozzávalót egy bögre segítségével kell kimérni, így azok számára is könnyen elkészíthető, akik nem rendelkeznek igazán jól felszerelt konyhával. A megfelelő adagok kiméréséhez egy 2,5 dl-es bögrére lesz szükségünk és az alábbi összetevőkre.
Hozzávalók
- 5 dl natúr vagy ízesített joghurt
- 2 bögre cukor
- 4 bögre finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1,5 dl napraforgó olaj
- 3 db tojás
- 1 csipet só
- 50 dkg magozott cseresznye
Elkészítés
Egy tálban keverjük össze a joghurtot a cukorral és a liszttel, adjuk hozzá a sütőport és a csipet sót, majd öntsük a masszához az olajat és a tojásokat. A cseresznyéket kétféleképpen is hozzáadhatjuk a tésztához. Az egyik lehetőség, ha még a masszával elkeverjük és úgy öntjük ki a tepsibe, vagy csinálhatjuk úgy is, hogy a masszát tepsibe öntjük, majd egyenletesen megszórjuk a cseresznyével. Bárhogy is döntünk, ha kisült a tészta, hintsük meg porcukorral a tetejét és már tálalhatjuk is.
Ribizlis túrótorta
A végére tartogattam személyes nagy kedvencemet, a ribizlivel bolondított túrótortát. Elkészítése valamivel bonyolultabb, mint az előbbieknek, de bátran ajánlom mindenkinek, hogy vágjon bele, az eredmény egyszerűen isteni.
Hozzávalók
A tészta elkészítéséhez
- 22 dkg finomliszt
- 14 dkg margarin
- 2 dkg natúr kakaópor
- 7 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 1 dl tej
szükséges.
Elkészítés
A tojás és a tej kivételével mindent összekeverünk, végül ezeket is hozzáadjuk, és puha tésztát gyúrunk belőle. Végül egy piteformába tesszük a tésztát.
Hozzávalók
A töltelékhez kelleni fog
- 25 dkg tehéntúró
- 15 dkg tejföl
- 10 dkg cukor
- 1 citrom héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 db tojás
- 5 dkg puha vaj
- 2,5 dkg liszt
Elkészítés
Az összetevőket híg állagúra keverjük, és a formába öntjük, majd körülbelül egy órára sütőbe tesszük. Süteményünk tetejére kerül 20 dkg friss ribizli és színtelen vagy piros tortazselé.


