Furcsa teremtménye a természetnek. Van, aki rajong érte, van, aki rá sem tud nézni. Amióta bekerült az európai konyhákba, még azt sem sikerült tisztázni, hogy gyümölcs-e vagy zöldség.

A „zöldség” és a „gyümölcs” közötti különbségtétel a mindennapi élet szempontjából ugyan érdektelen, de jó, ha tudjuk, hogy az avokádó egy örökzöld fa (Persea) gyümölcse, amelynek felhasználási módja – kevés kivétellel – a zöldségekéhez hasonló. Először 1519-ben írták le a spanyol hódítók, de csak a XVIII. századtól terjedtek el világszerte a Dél- és Közép-Amerika szubtrópusi vidékein élő fajainak kereszteződéséből származó, termesztett avokádófajták. Ám közel sem lett olyan népszerű és elterjedt, mint más, ottani eredetű növények: kedvező élettani tulajdonságait ugyan kihasználják, de élvezhetőségének korlátokat szabnak egyéb adottságai.

Az amerikai (P. americana) és a mexikói avokádó (P. gratissima) akár 30 cm hosszú és 1 kg súlyú termése a tápanyagok gazdag forrása, a belőle préselt olaj pedig a kozmetikai ipar egyik alapanyaga. Különleges magjának tejszerű nedve a levegővel érintkezve vörösre színeződik, ezért tintának, textilfestéknek használják, szép, vörösesbarna fája pedig épület- és bútorfának alkalmas. Afrodiziákumnak vélik, talán sajátos külseje miatt: a fán párosával csüngő, sima vagy érdes, bőrszerű héjjal borított terméseket az aztékok nem véletlenül nevezték heregyümölcsnek, ahuacatlnak.

Magról csíráztatható és vethető, de mivel hat év is eltelhet, amíg termővé válik, az avokádóültetvényekre oltott növényeket telepítenek. Napjainkban valóságos kultusza van, az egészséges táplálkozás emblematikus növényévé vált. A kemény kőmagtól könnyen elváló terméshús világoszöld, fehér vagy sárgás színű, vajszerű, egyesek szerint gyengén dióízű, de inkább íztelen, semleges. Őshazájában fűszerekkel ízesítve, nyersen fogyasztották, és kimutatott beltartalmi értékei ellenére gasztronómiai felhasználása ma is inkább nyers fogásokra korlátozódik.

Szeretjük, mert védi a szívet

  • Az avokádó – és a belőle préselt olaj – gazdag karotinban, B2-, C- és E-vitaminban, telítetlen zsírsavakban és ásványi anyagokban, ezért erőteljes antioxidáns.
  • B-vitaminjai hozzájárulnak az agysejtek melatonin termeléséhez, kisgyerekek és idős emberek esetében pedig a stabil idegrendszer kialakulásának serkentői, illetve a leépülés lassítói.
  • Vérzsírcsökkentő hatású, fokozza a „jó koleszterin” (HOL) termelődését. Szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésében, valamint arthritises fájdalmakra használják.
  • Ajánlják gyomorbántalmakra, sőt rendszeres fogyasztása dietetikus hatású. Csekély a cukortartalma, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Savtartalma jelentéktelen, káliumtartalma kiemelkedő, ezért segít fenntartani a sav-bázis egyensúlyt. A magas olajtartalmú zöld „vaj” egyrészt az alultápláltak csodaszere, másrészt védelmet nyújt az elhízás ellen, mivel az elegendő esszenciális zsír elfogyasztása csökkenti a „farkaséhséget”, és kisebb adagokkal is beéri a szervezet.
  • A gyógyszeriparban kísérleteznek rákellenes szerekben való felhasználásával, mert a kutatások szerint felerősíti azok hatását.

Nem szeretjük, mert nehéz vele bánni

  • Vásárláskor nagyon el kell találni, hogy megfelelően érett-e: ha túl kemény, akkor papírzacskóban tárolva, esetleg egy érett banánt mellé téve (de semmiképpen sem hűtőben!) otthon folytathatjuk az érlelést. Éretlenül nem finom, sőt – mivel zsírsavai még nem alakulnak ki teljesen – kimondottan ártalmas is lehet. Az érett avokádó feszes bőrű, de nyomásra belül puha.
  • Közvetlenül fogyasztás előtt kell felvágni vagy meghámozni, mert a rácsöpögtetett citromlé legföljebb késlelteti, de nem állítja meg az erős barnulást, ami kívül-belül rontja a gyümölcs esztétikai értékét.
  • Héja nélkül sütve egyszerűen elolvad, és minimális, kesernyés ízű szárazanyag marad utána, héjában rövid ideig grillezve és erősen fűszerezve ehető, de a legjobb nyersen fogyasztani.
  • Depresszió és Parkinson-kór kezelésére alkalmazott MAO-gátló gyógyszerek és véralvadásgátlók szedése mellett nem tanácsos fogyasztani, mert a dózisok hatásának erőssége csökkenhet, vagy éppen ellenőrizetlen módon felerősödik. Terhesség és szoptatás alatt szintén jobb kerülni. Allergiás tüneteket (kiütést, légzési nehézségeket) okozhat. Kifejezetten fogyasztó diéta közben magas zsírtartalma miatt limitálni kell az elfogyasztott mennyiséget.

Miért szépít?

A kozmetikai ipar valósággal lecsapott a sok előnyös tulajdonsággal rendelkező avokádóolajra.

  • Fitoszterol-tartalma vetekszik a lanolinéval, amely gyakran okoz bőrallergiát. Mivel szagtalan, tetszés szerint illatosítható, így kiválthatja azokat az egyébként hasznos olajokat (tőkehal-, teknősbéka­olajat), amelyeket szaguk miatt nem igazán tud használni a szépségipar.
  • Ránctalanító, tápláló, puhító hatása miatt a szépség és a fiatalság olajának is nevezik. Elsősorban érzékeny bőrre, bemasszírozandó készítményekben, bőrradirokban, minőségi szappanokban, arc- és testápoló krémekben alkalmazzák száraz bőr, ráncosodás, fáradtbőr-effektus ellen.
  • Magas az A- és E-vitamin-tartalma, ezért különösen hatásos a pikkelysömör és az ekcéma kezelésére, illetve a napozás okozta égés tünetek enyhítésére.

Konyhai felhasználása

A vízszintesen kettévágott, érett avokádóból a mag könnyen eltávolítható, krémes belseje pedig kikanalazható. Ha szeletben vagy kockára vágva szeretnénk használni, akkor vékonyan meghámozzuk, és azonnal elkészítjük. A gyümölcshús önmagában használható vaj vagy krémsajt helyett rozskenyérre kenve, sózva, borsozva; szeletelve, paradicsommal, mozzarellával szendvicsekbe; kockára vágva vagy szétnyomkodva tonhallal, keménytojással, paradicsommal készülő salátákban. Remek természetes sűrítő. Főzni nem szokták, sütni is csak egészen rövid ideig, amíg át nem melegszik. A hozzáillő ízesítők: fokhagyma, fekete vagy fehér bors, citrom, morzsolt chili paprika, vörös- és újhagyma.