Aki éhes, semmi másra nem tud gondolni, csak az ételre. Gondolatban finomabbnál finomabb falatok sorakoznak előtte az asztalon, illatukat érzi, és gyomorkondulása jelzi, itt az ideje a megérdemelt ebédnek. Az óra elütötte a delet, és a munkahelytől nem messze, a sarki gyorsbüfében sorakoznak a kedvenc falatok, várják őt. Pár perc út odáig, pici várakozás, és íme, előállt az ebéd. Az éhség csillapodik, mert a menü kitűnő és lassan feloldódnak a „éhezés” miatt felgyülemlett görcsök.
A vázolt szituáció az éhségcsillapítás ideális története, de nem minden étkezés nevezhető kellemesnek. Mi van akkor, ha a gasztronómiai élmény zavarba ejtően rossz? Akadnak helyzetek, nem is kevés, amikor a kajarendelésnél nem azt kapjuk, amire gondoltunk, és hatalmas csalódás az egész kajaszünet. Gondok vannak a hellyel, a higiéniás körülményekkel, de a szakáccsal is. Borzasztó belegondolni, annyi várakozás után elsózott vagy épp ellenkezőleg, ízetlen, sületlen ételt pakolnak elénk? És még a kenyér is darabokra hull, teleszórva mindent?
Nem meglepő, hogy az emberek többségét kiborítja, ha a kaja körül nincs minden rendben. Főleg az éhes ember tud igazán dühös lenni, ha ebédje íze nem emlékeztet a frissességre, ne adj’ Isten romlott! 10 példa következik azoknak az eseteknek a felsorolásával, amikor biztosan frászt kapunk az ehetetlen ennivalótól. Hozzáteszem, otthon főzőcskézve is megeshet egy-egy vérlázító furcsaság, amikor kiakadunk az alapanyag vagy készétel minőségétől! De lássuk, milyen helyzetek adódhatnak kajafronton általában:
- Amikor a krumplipüré olyan hideg, hogy késsel vágni lehet.
- Amikor a sült hús félig nyers, pedig nem steak állt a rendelésen.
- Amikor annyi zöldség van a levesben, hogy villával fogyasztható.
- Amikor a kínált savanyúság fonnyadt, mállós.
- Amikor a túlsütött hús annyira omlós, hogy szétesik.
- Amikor a főzelék levesnek van álcázva.
- Amikor piszkos a tányér.
- Amikor a szeletelt kenyér szétmorzsolódik.
- Amikor az ebéd utáni kávé színe átlátszó.
- Amikor nem azt hozzák ki, amit megrendeltünk!
Aki már tapasztalta, milyen érzés, ha csalódnia kell várakozásában, és nem tud jóllakni a tervbe vett finomságokkal, bizalmatlan lesz, óvatos, arra gondol, ha megtörtént egyszer, megtörténik máskor is az átverés. Bár a legjobbra számított, a legrosszabbat kapta, legalábbis kaja terén. Az ebédszünetek amúgy is végesek, nem sok idő van pihengetésre, vissza kell menni a munkahelyre. Annyi biztos, érdemes az ebédeket másik helyszínre tenni!
Ha pedig otthon érte sokk az elrontott étel vagy fura szagú-ízű rágcsálnivaló miatt, ne adja fel, hanem próbálkozzon újra, csak vásárlási-főzési szokásain változtasson egy kicsit! Legközelebb más közértből vagy megbízható árustól szerezze be az alapanyagot, így megelőzheti, hogy kétszer kövessen el egy hibát. A lényeg, hogy amiből, és amit főzünk, mindig 100%-ig friss legyen!