Zöldséges tavaszi finomságok

Gasztró

A télen megvásárolható zöldségekkel és gyümölcsökkel az a gond, hogy vitaminban nem túl gazdagok. Hiába vásároljuk meg azokat a piacról, mivel nem frissen termettek, szüretelésük óta már hosszú idő telt el, így folyamatosan veszítenek vitamintartalmukból. A jó idő és a tavasz beköszöntével viszont lehetőségünk nyílik, hogy újra friss alapanyagokból készítsünk finomabbnál finomabb fogásokat.

Zöldséges tésztasaláta

Márciusban már találkozhatunk a zöldségeseknél a pirosló retekkel. Sok benne a C-vitamin és a vas, emellett tartalmaz magnéziumot és folsavat is. Serkenti az emésztést, ezért ajánlott a fogyni vágyóknak. Ez a finom zöldség nem csak szendvicseinket aranyozhatja be, de akár főételt is készíthetünk belőle.

Hozzávalók:

A saláta elkészítéséhez szükség van egy csomag tésztára, ha lehetőségünk van rá válasszunk durum lisztből készültet. Továbbá szerezzünk be 5 darab friss retket, egy fél kaliforniai paprikát, 1 paradicsomot, 2 szál újhagymát. Ha nem túl érzékeny a gyomrunk, rakhatunk bele két gerezd fokhagymát is. Mindemellett kelleni fog még frissen őrölt bors, só, balzsamecet, olívaolaj.

Elkészítés:

Először is főzzük ki a tésztát enyhén ecetes, sós vízben. Míg fő, előkészíthetjük a zöldségeket. A retket vágjuk vékony karikákra, a paradicsomot és a paprikát pedig kockázzuk fel. Az újhagymát zöldjével együtt karikázzuk fel, a fokhagymát pedig vágjuk apró darabokra. Ha mindezzel megvagyunk, a zöldségeket dinszteljük meg kevés olívaolajon, majd öntsünk hozzá kevés vizet, hogy alaposan megpuhuljanak a zöldségek. Miután elforrta az összes vizet, borítsuk rá a tésztát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor csurgathatunk rá majonézt vagy tejfölt is.

Fenyőmagos spárgakrémleves

A tavasz egyik legjobb méregtelenítője a spárga. Bár elég borsos ára van, néha megéri áldozni rá, mivel gazdag A-, B1- , B2- és C-vitaminban is. Készítsetek hát belőle, ínycsiklandozó krémlevest.

Hozzávalók:

Mielőtt hozzálátnánk főzni, szerezzük be az alábbi összetevőket: 10 dkg füstölt sajt, néhány szem fenyőmag, 3dl tejszín, 2-3 evőkanál liszt, 1 csokor friss petrezselyem zöld, 1 közepes fej vöröshagyma, 5 dkg vaj és 50 dkg spárga.

Elkészítés:

Távolítsuk el a spárgák fejét és vágjuk apróra a hagymával együtt, és pirítsuk meg őket a vajon. Némi párolás után adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöld felét. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a lisztet és öntsük fel némi vízzel. Pár perc főzés után turmixoljuk le. Ezután öntsük hozzá a tejszínt és forraljuk össze még egyszer az egészet. Tálaláskor szórjuk meg pirított fenyőmaggal és a maradék petrezselyemzölddel, valamint reszelt füstölt sajttal.

Rakott karalábé

A tavasz legfinomabb zöldsége a karalábé. Ha tehetem, nyersen fogyasztom, mintha csak almát rágcsálnék. A karalábé ismert jótékony hatásairól, omega 3 zsírsavat tartalmaz, emellett vízhajtó hatása miatt remek vesetisztító is.

Hozzávalók:

Az elkészítéséhez kelleni fog 5 fej karalábé, 50 dkg darált hús, 1 vöröshagyma, 1 paprika, 2 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, néhány csík bacon, egy pohár tejföl, 1 tojás, egy csésze rizs, só, őrölt bors, majoranna, babérlevél és fűszerpaprika.

Elkészítés:

Kezdjük először a karalábé megpucolásával és karikára vágásával. Ha ezzel megvagyunk, sós vízben főzzük meg, a rizst ugyancsak. A darált húst akárcsak egy pörköltet készítsük el, a paradicsom és paprika hozzáadásával. Ezután már csak egy kivajazott hőálló tálba kell rétegeznünk az összetevőket, egy réteg karalábé, egy réteg rizs és hús, majd újra karalábé. Végül a tejfölben elkevert tojást öntsük a tetejére és borítsuk be a baconnel.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Facebook oldal
Friss bejegyzések
Népszerű címkék