Sütemény receptek a tavaszi szezonra

Gasztró

Míg a téli hónapokban inkább a csokiban úszó, habos babos süteményeket részesítjük előnyben, úgy a tavasz beköszöntével egyre inkább vágyunk a friss gyümölcsökből készült könnyed desszertekre. Bármilyen gyümölcsből készült finomságokat készíthetünk, ám én mégis azt ajánlom, hogy próbáljunk meg friss, tavasszal érő gyümölcsökből desszertet kreálni.

Epres muffin citromos habkrémmel

A korai érésű eprekből akár már májusban készíthetünk finomságokat. A világ egyik legegyszerűbb süteménye a muffin. Egyszerűségében az a nagyszerű, hogy szinte bármivel meg lehet bolondítani.

Hozzávalók:

Ehhez az epres finomsághoz mindössze 12 dkg vajra, 16 dkg cukorra, 4 db tojásra, 40 dkg lisztre, 2 kávéskanál sütőporra, némi reszelt citromhéjra, 3 dl tejre és a fő összetevőre, 50 dkg friss eperre lesz szükségünk.

Elkészítés:

Olvasszuk meg a vajat, hogy könnyebben hozzá keverhessük a cukrot. Miután elértük a habos állagot, adjuk hozzá a sütőport, lisztet, tojást és végül a tejet. Ezeket is keverjük alaposan össze, majd reszeljük rá a citrom héját és adjuk a masszához a darabokra vágott epreket. Ezután már csak annyi a teendőnk, hogy a kimargarinozott muffin formákba öntsük a tésztát és kb 20 perc alatt készre süssük.

Míg a tésztánk sül, elkészíthetjük a citromos habot.

Hozzávalók:

Ehhez szükségünk lesz 5 dkg porcukorra, 8 dkg vajra, néhány csepp frissen facsart citromlére, a maradék reszelt citrom héjra valamint 5dkg mascarponéra.

Elkészítés:

Ajánlott megint a vaj megolvasztásával kezdeni a műveletet, ehhez adjuk hozzá a porcukrot és keverjük krémes állagúra. Reszeljük hozzá a citrom héját és levét, végül keverjük bele a mascarponét is. Az így elkészült habot tegyük habzsákba és nyomjuk a kihűlt muffinok tetejére.

Cseresznyés joghurtos bögrés süti

Manapság nagy közkedveltségnek örvendnek az úgynevezett bögrés sütemények. Nevüket onnan kapták, hogy a legtöbb hozzávalót egy bögre segítségével kell kimérni, így azok számára is könnyen elkészíthető, akik nem rendelkeznek igazán jól felszerelt konyhával. A megfelelő adagok kiméréséhez egy 2,5 dl-es bögrére lesz szükségünk és az alábbi összetevőkre.

Hozzávalók:

5 dl natúr vagy ízesített joghurt, 2 bögre cukor, 4 bögre finomliszt, 1 csomag sütőpor, 1,5 dl napraforgó olaj, 3 darabra tojás, 1 csipet só és végül 50 dkg magozott cseresznye.

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a joghurtot a cukorral és a liszttel, adjuk hozzá a sütőport és a csipet sót, majd öntsük a masszához az olajat és a tojásokat. A cseresznyéket kétféleképpen is hozzáadhatjuk a tésztához. Az egyik lehetőség, ha még a masszával elkeverjük és úgy öntjük ki a tepsibe, vagy csinálhatjuk úgy is, hogy a masszát tepsibe öntjük, majd egyenletesen megszórjuk a cseresznyével. Bárhogy is döntünk, ha kisült a tészta, hintsük meg porcukorral a tetejét és már tálalhatjuk is.

Ribizlis túrótorta

A végére tartogattam személyes nagy kedvencemet, a ribizlivel bolondított túrótortát. Elkészítése valamivel bonyolultabb, mint az előbbieknek, de bátran ajánlom mindenkinek, hogy vágjon bele, az eredmény egyszerűen isteni.

Hozzávalók:

A tészta elkészítéséhez 22 dkg finomliszt, 14 dkg margarin, 2 dkg natúr kakaópor, 7 dkg porcukor, 1 db tojás és 1 dl tej szükséges.

Elkészítés:

A tojás és a tej kivételével mindent összekeverünk, végül ezeket is hozzáadjuk, és puha tésztát gyúrunk belőle. Végül egy piteformába tesszük a tésztát.

Hozzávalók:

A töltelékhez kelleni fog 25 dkg tehéntúró, 15 dkg tejföl, 10 dkg cukor, 1 citrom héja, 1 csomag vaníliás cukor, 3 db tojás, 5 dkg puha vaj és 2,5 dkg liszt.

Elkészítés:

Az összetevőket híg állagúra keverjük, és a formába öntjük, majd körülbelül egy órára sütőbe tesszük. Süteményünk tetejére kerül 20 dkg friss ribizli és színtelen vagy piros tortazselé.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Facebook oldal
Friss bejegyzések
Népszerű címkék