Hogyan költöztessem át WordPress weboldalamat egyik domainről a másikra plugin nélkül?

IT

Időnként szükségessé válhat WordPress weboldalad egyik domainről a másikra költöztetése, ebben szeretnék most segíteni neked. Mivel ezen probléma megolsásához én soha nem használtam célszoftvert, így az egyszerű, plugin nélküli átmásolom, módosítom, majd visszamásolom módszert fogom ismertetni.

A folyamat egyszerű, amennyiben van tapasztalatod a fájlok másolásában és módosításában, azaz a fájlkezelők és az egyszerű szövegszertők használatában. Ha nincs meg a kellő rutinod, akkor sem kell nagyon megijedni, némi gyakorlás után a műveletek elvégzése valószínűleg menni fog… És bár próbálok mindent „szájbarágósan” leírni, a szövegszerkesztő használatára, az FTP kapcsolat létesítésére vagy a phpMyAdmin export opciójára ebben a cikkben nem térek ki, tehát ha ez nem megy, akkor az ehhez szükséges infomációkat (egyelőre) máshonnan kell összeollóznod.

Az útmutatóban „forrás weboldal” (a képeken regiweboldal.hu) néven fogok hivatkozni a költözteni kívánt honlapra, és „cél weboldal” (a képeken ujweboldal.hu) néven fogom hívni a költöztetésre váró honlapot. A lépésenként ismertetett folyamat többféle módon, többféle szoftver segítségével is elvégezhető, de az egyszerűség kedvéért ingyenesen letölthető és használható, konkrét programokat fogok ajánlani. Fontos, hogy mindig körültekintően és precízen dolgozz, különben kellemetlen meglepetések érhetnek a végén.

Tennivalók a weboldalad fájlaival:

 1. Egy FTP kliens (pl.: FileZilla, WinScp) vagy akár a Total Commander segítségével másold át a „forrás weboldal” mappáját a számítógépedre.

Tipp: Érdemes mindjárt két mentést készíteni két különböző nevű mappába, amiből az egyiket hagyd meg változatlanul biztonsági mentésnek.

 1. Az imént lementett mappádban taláható wp-config.php fájlt nyisd meg kedvenc szövegszerkesztőd segítségével (pl.: Notepad++), majd – amennyiben szükséges -, értelemszerűen módosítsd a(z)
  /** Adatbázis neve /”,
  /* MySQL felhasználónév /”,
  /* MySQL jelszó. /” és
  /* MySQL kiszolgáló neve */” alatti
  define( ‘…’ );” sorokat.

  Itt a „cél weboldalad
  adatbázis nevét,
  felhasználónevét,
  jelszavát és
  kiszolgáló nevét kell megadnod, amit a tárhelyed vezérlő felületén (Pl.: cPanel) általában kedvedre konfigurálhatsz.

 1. A Total Commander segítségével lépj a lementett mappád gyökérkönyvtárába (ez az, ahol az előbb a wp-config.php fájlt szerkesztetted), majd nyomd le az „Alt + F7” billentyűkombinációt, ami után:
  a) A megjelenő ablakban az „Amit keres:” sorban látható mezőbe írd be: „*.*”.
  b) Klikkelj a néhány sorral lejjebb lévő „Szöveg:” előtti jelölőnégyzetbe.
  c) A jobboldalt aktívvá váló mezőbe írd be a „forrás weboldalad” nevét. – A http:// vagy https:// nem kell, kivéve, ha az is változik az új weboldalon!
  d) Nyomd le az „Enter” billentyűt vagy klikkelj a „Keresés indítása” gombra.

Ha a keresés végeztével lesz egy vagy több találatod, akkor nyisd meg ezen fájlokat a szövegszerkesztőben, majd az ott található „forrás weboldalad” nevét cseréld ki a „cél weboldalad” nevére. – Azaz minden egyes „regiweboldal.hu” domaint írj át az „ujweboldal.hu” domainre.
Ha minden fájllal megvagy, végezd el újból a 3. lépést, nehogy kimaradjon valami!

 1. Az FTP kliens vagy a Total Commander segítségével másold át az egész „forrás weboldal” mappa tartalmát (nyilván a már módosított fájlokkal együtt) a számítógepdről, a tárhelyeden lévő „cél weboldalad” mappájába.

Tennivalók az adatbázissal:

 1. A phpMyAdmin segítségével exportáld ki (azaz mentsd le) az adatbázist a számítógépedre.

Tipp: Érdemes ezt is mindjárt két példányban megtenni, amiből az egyiket hagyd meg változatlanul biztonsági mentésnek.

 1. Az imént lementett adatbázis fájlt nyisd meg a szövegszerkesztővel, majd keresd meg a fájl elején lévő „— Adatbázis: ...” sort, és cseréld ki benne a „forrás weboldal” adatbázis nevét a „cél weboldal” adabázis nevére.

 1. Ezután már csak ki kell cserélned az összes „forrás weboldal” hivatkozást a „cél weboldaléra”. Ezt a legegyszerűbben a következőképpen teheted meg:
  a) Nyomd le a „Ctrl + A” billentyűkombinációt. – Ez kijelöli az egész fájl tartalmát.
  b) Nyomd le a „Ctrl + H” billentyűkombinációt, majd a megjelenő ablakban a „Keresendő:” szöveg mellett látható mezőbe írd be a „forrás weboldal” címét, a „Csere erre:” szöveg mellett látható mezőbe pedig a „cél weboldal” címét. – A http:// vagy https:// itt sem kell, kivéve, ha az is változik az új weboldalon!
  c) Klikkelj az „Összes cseréje” gombra. Ha kész vagy, mentsd el a fájlt.

 1. Most a phpMyAdmin segítségével importáld (töltsd fel) a fájlt az új, „cél weboldal” adatbázisba.

Ennyi volt az egész, ha mindent jól csináltál, akkor működnie kell az „új” weboldaladnak. Ha mégsem, akkor kezd újra az egészet vagy használj egy direkt erre a célra fejlesztett WordPress plugint.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email