Hogyan telepítsünk Adobe szoftvereket másik meghajtóra
Egyéb 2018-02-28 2846

Hogyan telepítsünk Adobe szoftvereket másik meghajtóra

Az Adobe szoftverek (pl.: Photoshop, Lightroom, Premiere) nagy része nem kínál fel beállítási lehetőséget arra, hogy kedvünk szerinti meghajtóra (partícióra) telepítsük őket, pedig az idő előrehaladtával egyre kevesebb lesz a tárhelyünk, és jól jönne egy ilyen opció.

De nincs minden veszve, az alább olvasható megoldásokkal ezt a problémát fogjuk orvosolni. Írhatnám, hogy a beavatkozás kezdőknek nem ajánlott, vagy hogy nem veszélytelen, de ha pontosan követed a leírtakat, akkor nem igazán ronthatsz el semmit.

 

1. MEGOLDÁS

Adobe Creative Cloud. A program segítségével egyszerűen megváltoztathatod a célmappa helyét. A módosításhoz telepítened kell a szoftvert, illetve szükséged lesz egy ingyenes regisztrációra is.

A bejelentkezés után kattints a hamburger menüre, válaszd ki a Preference… menüpontot, majd az Apps fül alatt lévő Install Location mezőt állítsd / írd át kedved szerint.

Előnyök: Egyszerűen – és ha a Facebook vagy Google segítségével jelentkezel be -, néhány kattintással elvégezhető.

Hátrányok: Az interneten keringő, mindenféle újracsomagolt verziókkal nem biztos, hogy működni fog.

 

2. MEGOLDÁS

Ezt az egyik legnagyobb magyar, szoftvereket is letöltésre kínáló weboldalon láttam, majd kerestem rá külföldi fórumokon is:

1

Keresd meg az installálni kívánt program telepítést indító fájlját (pl.: setup.exe), kattints rá jobb egérgombbal, majd válaszd ki a Parancsikon létrehozása menüpontot.

2

Ezután kattints újból az egér jobb gombjával, de most az újonnan létrejött parancsikonra (pl.: setup.exe parancsikonja.lnk), majd válaszd ki a Tulajdonságok elemet.

3

A megjelenő ablakban, a Parancsikon fül alatt lévő Cél: mezőben látható elérési útnak a végére nyomj egy szóközt, majd írd be a következőt: –ADOBEINSTALLDIR=”D:\Program Files\Adobe”

Természetesen a D:\Program Files\Adobe helyére azt az útvonalat kell beírnod, ahová telepíteni szeretnéd a programot.

Tipp: mindezt elvégezheted egy parancssorból is: “C:\ezt-telepitem.exe” –ADOBEINSTALLDIR=”D:\ide-telepitem”
Ahol a “C:\ezt-telepitem.exe” részt cseréld ki arra az útvonalra, ahol a telepítést indító fájl (pl.: setup.exe) található, a “D:\ide-telepitem” részt pedig arra, ahová telepíteni szeretnéd a programot.

Előnyök: Nem kell telepíteni semmit, nem kell regisztrálni, egyszerű, néhány kattintással elvégezhető.

Hátrányok: Az interneten keringő, mindenféle újracsomagolt verziókkal valószínűleg nem fog menni.

 

3. MEGOLDÁS

Ez elsőre macerásnak tűnik, de ha egyszer megcsinálod, látni fogod, hogy nem az:

1

A tálca keresőmezőjébe írd be a regedit kifejezést, majd kattints a legfelső találatra: regedit (Parancs futtatása), vagy kattints jobb gombbal a Start gombra, majd válaszd a Futtatás elemet. (Windows-billentyű + R) A megjelenő Megnyitás: mezőbe írd be: regedit, majd kattints az OK gombra.

1. A Megnyitás: mezőbe írd be: regedit

 

2

A megnyíló Beállításszerkesztőben keresd meg a Számítógép\HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\Microsoft\Windows\ CurrentVersion mappát, vagy egyszerűen másold be (szóközök nélkül) ezt az elérési utat a Beállításszerkesztő címsorába, majd nyomd le az Enter gombot, melynek hatására a program a kívánt mappához fog ugrani.

2. A Beállításszerkesztőben keresd meg...

 

3

Ha mindent jól csináltál, akkor a jobb oldali ablakmezőben különböző karakterláncokat láthatsz, melyekből négyet fogsz módosítani. A módosítás előtt készíts róluk biztonsági másolatot, vagy egyszerűen jegyezd fel az értékeket a jegyzettömbbe.

3. különböző karakterláncokat láthatsz, melyekből négyet fogsz módosítani...

A biztonsági másolat létrehozásához kattints jobb egérgombbal a CurrentVersion kulcsra, majd válaszd az Exportálás menüpontot. A megnyíló ablakban adj meg egy tetszőleges fájlnevet, majd kattints a Mentés gombra. (Tipp: Az Exportálás… menüpontot megtalálod fent, a Fájl menüben is.)

3. A biztonsági másolat létrehozásához kattints...

 

4

Most jöhet a karakterláncok szerkesztése: klikkelj duplán a módosítani kívánt Névre, add meg az új értéket, majd klikkelj az OK gombra. A következő karakterláncokat kell szerkesztened:

  • ProgramFilesDir
  • ProgramFilesDir (x86)
  • ProgramFilesPath
  • ProgramW6432Dir

Értéknek az új telepítési mappát kell megadnod. Pl.: C:\Program Files helyett D:\Program Files

4. Értéknek az új telepítési mappát kell megadnod...

 

5

Ha ezzel megvagy, jöhet az Adobe program telepítése. A sikeres telepítés után vissza kell állítanod minden karakterláncot az eredeti értékére. Ehhez vagy a biztonsági másolatot kell importálni, vagy a jegyzettömbből kell a négy értéket visszaírnod.
Az utóbbi egyértelmű, a biztonsági másolatot pedig így importálhatod: a Beállításszerkesztő Fájl menüjében válaszd ki az Importálás… elemet, tallózd be az előzőleg elmentett fájt, majd klikkelj a Megnyitás gombra.

5. vissza kell állítanod minden karakterláncot az eredeti értékére...

És kész, indíthatod az immár új meghajtóra telepített programot.

Előnyök: Ez a Beállításszerkesztő buherálás nem csak az Adobe termékeinél használható, hanem minden más olyan szoftvernél is, ahol a telepítés folyamán nem lehetséges megadni a célmappát. Az interneten keringő, mindenféle újracsomagolt verziókkal is működni fog.

Hátrányok: A leírás alapján bonyolúltnak tűnhet elvégezni.

Ezt olvastad már?

Egyéb

Német nyelvet tanulsz? Segítünk, hogy könnyebb legyen!

Sikerélmény nélkül nem megy. Hiába tanulsz, minden tudásodat, szorgalmadat beleadod, ha nem érzed, és nem tapasztalod, hogy haladsz, akkor sajnos a tanulást úgy, ahogy van, megunod, és abba is hagyod.

Egyéb

Fülhallgató, mint áldás és átok

Megszokott látvány manapság: az utcákon szembejövő tinédzserek fülében fülhallgató, miközben hangosan dúdolják az aktuális slágert. A kevésbé bátrabbak, némán néznek maguk elé zsebre dugott kézzel, tudomást sem véve a külvilágról.

Egyéb

A Mikulás története

Évről évre gyerekek milliói tüsténkednek azon december 5-e estéjén, hogy minél tisztábbra pucolják csizmáikat, hogy az éjszaka folyamán legyen mibe beleraknia a Mikulásnak az ajándékokat. Hisz mindenki tudja, december 5-e